Main content

Vraag

Ik heb een aantal jaar geleden Venlafaxine gebruikt tegen depressieve gevoelens. In eerste instantie ging het heel goed, ik voelde mij fantastisch bijna euforisch. Echter ging in deze periode van medicatie dingen doen waar ik me tot op de dag van vandaag schuldig over voel. (4 jaar later). Het leek me allemaal niet te deren ik had totaal geen rem en was onverschillig. Iets wat ik normaal totaal niet herken in mijzelf eerder andersom.

Ik ben uiteindelijk gestopt met de medicatie omdat ik er bang van werd, maar ook dit was niet zomaar gebeurd. Vreselijke gevoelens tijdens het afbouwen, gevoelens van dat het niet uitmaakt als ik er niet meer zou zijn. Uiteindelijk weer geprobeerd via taperingstrips (die ik zelf maar betaald heb uit ellende).

En nu 4 jaar verder gaat het oké, behalve dat ik moet dealen met een immens schuldgevoel over wat ik in die anderhalf jaar gedacht en gedaan heb…

Kan u mij vertellen of dit vaker voorkomt op deze manier? En of dit door de medicatie komt?

Antwoord

Ja, je kunt inderdaad manische verschijnselen krijgen door behandeling met een antidepressivum zoals venlafaxine. Het is in de mate die jij beschrijft vrij zeldzaam, en duidt mogelijk op een onderliggende gevoeligheid voor bipolariteit.

Wat je beschrijft over de klachten bij een (snelle) afbouw van het antidepressivum komt veel vaker voor, zeker ook bij venlafaxine. Veel mensen die (hypo)manisch zijn geweest en in die toestand dingen hebben gezegd of gedaan die eigenlijk niet zo bij ze passen, schamen zich daar achteraf voor. Schuldig voelen is eigenlijk niet zo op zijn plaats, want het ligt zeer waarschijnlijk aan jouw gevoeligheid voor dat antidepressivum, en dat is van te voren niet te voorzien.

Makkelijk gezegd natuurlijk, dat je je daarover niet schuldig moet voelen, maar ik hoop toch dat je je gedrag van destijds kunt zien als een naar bijverschijnsel van de medicatie. Mocht iemand je daar nog eens over aanspreken, leg het dan op deze manier uit.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 40
Beantwoord door: Ralph Kupka op 14 augustus 2019
  • Deel deze pagina: