Main content

Vraag

Beste Peter,

Ik wil graag mijn medicatie afbouwen. Ik gebruik medicatie vanwege depressies in het verleden.

Ik slik citalopram 10 mg, mirtazapine 7.5 mg en temazepam 10 mg.

Welk medicijn kan ik het beste als eerste afbouwen en hoe?

Kan het zijn dat ik door de medicatie last heb van eetbuien en overgewicht?

Hartelijke groet,

Z.

Antwoord

Beste Z.,

Als je meerdere medicijnen tegelijk gebruikt die je wilt gaan afbouwen dan kun je dat het beste één voor één doen. Tenzij er natuurlijk medische redenen zijn om het anders te doen. Welk medicijn je als eerste moet gaan afbouwen moet je samen met je behandelaar beslissen. Een praktische overweging daarbij kan zijn om het medicijn waarvan jij denkt dat dat voor jou het lastigste zal zijn om af te bouwen, voor het laatst te bewaren.

Bij het afbouwen kun je eventueel gebruik maken van afbouwmedicatie (zie hieronder). Dat kan nodig zijn als het met de standaarddoseringen die je behandelaar kan voorschrijven niet lukt om geleidelijk af te bouwen.

Of eetbuien en overgewicht in jouw geval met het gebruik van meerdere medicijnen tegelijk te maken heeft kan ik niet zeggen, maar het lijkt me mogelijk dat er een verband is.

Ik hoop dat je met dit antwoord verder kunt,

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 6 augustus 2020
  • Deel deze pagina: