Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Medicatie: Kan mijn zoon ook anders beter om leren gaan met zijn stemmen?

Vraag

Mijn zoon van (leeftijd rond de 20 jaar) krijgt sinds februari een depot Invega iedere maand. Hij heeft in december zijn tweede psychose gehad. Is ook opgenomen. Nu wil zijn behandelaar hem een andere medicatie geven, clozapine. Dit omdat hij last van stemmen heeft en hier, met name in de avond, angstig door is.

Ik ben het hier niet mee eens, omdat ik denk dat hij ook op een andere manier beter om kan leren gaan met zijn stemmen en hier zelfs vanaf kan komen. Zij zegt van niet, omdat hij gediagnosticeerd is met Schizofrenie.

Er is nooit gekeken naar trauma, naar angsten die hij heeft gehad sinds zijn puberteit. Want ik denk dat daar de psychose vandaan komt. Clozapine vind ik een naar middel en ik wil niet dat hij dit krijgt.

Wat is uw mening hierover?

 

Antwoord

Het argument dat hij gediagnosticeerd is met schizofrenie en daardoor niet in aanmerking zou komen voor behandelingen om met de stemmen leren om te gaan is niet correct en wordt niet ondersteund door de wetenschappelijke richtlijnen.

Bij mensen die stemmen horen is een therapie cq stemmenhoordersgroep om hier mee te leren omgaan altijd aangewezen, antipsychotica of niet.

Bij mensen met psychose moet bovendien altijd worden gekeken naar een eventuele rol van trauma en eventuele behandelingen die daar op aan zouden kunnen sluiten.

Behandelen met alleen medicatie is niet voldoende.

Clozapine is volgens de richtlijnen inderdaad aangewezen als andere antipsychotica niet hebben gewerkt, maar het bewijs dat clozapine beter werkt dan andere antipsychotica is zwak en bovendien kun je beargumenteren dat zeker bij stemmen horen ook eerst niet-medicamenteuze strategieën ook moeten worden geprobeerd.

Als Invega niet werkt kan het zijn dat antipsychotica bij hem niet veel zullen helpen – we weten dat dit bij ongeveer 30% van de patiënten het geval is. Des te meer reden om niet-medicamenteuze strategieën te proberen.

Het probleem is vaak dat er geen lokale stemmenhoordersgroepen zijn of dat de ggz er niet van weet. Je kunt kijken bij Stichting Weerklank en steunpunt stemmenhoren kijken of er wat in de buurt is (http://www.stichtingweerklank.nl/)

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 52
Beantwoord door: Jim van Os op 30 januari 2020

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook