Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Huidige medicatie slaat niet meer aan, welk medicijn is een goede optie?

Vraag

Beste Jim,

Ik ben 8 jaar geleden in een burn-out/depressie met angst en slapeloosheid beland. Na eerst bij een psycholoog therapie te hebben gevolgd (die niet aansloeg), via de huisarts aan paroxetine 40 mg gegaan.

Later via de ggz ook quetiapine erbij gekregen voor het slapen. Paroxetine sloeg goed aan en ik kwam er weer bovenop. Afgelopen jaren heb ik de paroxetine afgebouwd naar 20 mg. Door omstandigheden een aantal jaren geleden weer opgehoogd naar 40 mg. Ongeveer 8 maanden geleden ben ik weer gaan afbouwen naar 12 mg. Later weer terugval, weer opgehoogd naar 40 mg.

Probleem is nu dat het allemaal niet meer lijkt aan te slaan. Zowel de paroxetine als de quetiapine.

Wat is nu wijsheid?

Welk medicijn zou een logische optie kunnen zijn?

Binnenkort heb ik een afspraak met een nieuwe psychiater, dan kan ik deze informatie meenemen.

Bedankt en hartelijke groet.

Antwoord

Beste M.,

Dank voor je vraag.

Het probleem met chronisch paroxetinegebruik, en frequente ups en downs in dosering, is dat het brein zich aan gaat passen op manieren die we niet begrijpen maar die wel zeer ingrijpende gevolgen kunnen hebben, variërend van:

  1. Onttrekkingsklachten;
  2. Niet meer werkzaam zijn;
  3. Allerlei paradoxale klachten.

Episoden met angst en depressie gaan meestal vanzelf over, ook zonder medicatie. Als de klachten verdwijnen als iemand op medicatie is, is de interpretatie dat ‘de medicatie geholpen heeft’ – maar bij minstens 80% was dat beter worden ook gebeurd zonder medicatie.

Wat nu wijsheid is, als je het mij vraagt, is niet meer gaan sollen met nog meer medicamenten en nog meer dosisveranderingen, omdat niemand meer weet wat de gevolgen voor je brein kunnen zijn. Ik zou vooral exploreren naar niet-medicamenteuze strategieën.

Een gedachte om met je nieuwe psychiater te bespreken, wellicht.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 23 augustus 2022

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Medicatie

Lees ook