flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
AD(H)D, bipolaire stoornis en medicatie * eSpreekuur

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Welke medicijnen zijn effectief bij AD(H)D en een bipolaire stoornis?

Vraag

Hallo,

Ik heb de diagnose ‘bipolaire stoornis‘ en er is een sterk vermoeden dat ik ook AD(H)D heb.

Welke medicijnen werken hierbij goed? Is een stemmingsstabilisator in combinatie met een stimulerend middel hierbij gangbaar? Bijvoorbeeld lithium en methylfenidaat?

Ik ben zelf erg passief en vermijdend en heb weinig motivatie en interesse in veel zaken. Dit vertaalt zich ook in depressieve klachten.

Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord

Beste M.,

Bij de combinatie van een bipolaire stemmingsstoornis en ADHD wordt inderdaad vaak een stemmingsstabilisator zoals lithium of valproïnezuur gecombineerd met een stimulerend middel zoals methylfenidaat of dexamfetamine. Kwestie van voorzichtig uitproberen conform de geldende richtlijnen (zie ook www.ggzstandaarden.nl).

Het hangt van jouw specifieke klachtenpatroon af welke middelen de voorkeur hebben. Bespreek dat met de psychiater die dat zou kunnen voorschrijven.

Met vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50

Beantwoord door: Ralph Kupka op 22 maart 2022

Gerelateerd

Meer over

ADHD
Bipolariteit, manie, hypomanie
Medicatie

Lees ook