Main content

Vraag

Is het nodig om medicijnen te slikken bij psychose, terwijl je dat niet mag van je stemmen en je niet dik wilt worden?

Antwoord

Beste R.,

Het is niet altijd nodig om medicijnen te nemen bij psychose. Zeker bij stemmen horen bestaan er ook andere strategieën, zoals leren omgaan met de stemmen en de relatie ermee verbeteren in een stemmenhoordersgroep. En zo kun je ook voorkomen dat je dik wordt. Bij de Stichting Weerklank kun je er meer over lezen en je kunt ook bij onze chat terecht of in het forum, om informatie te krijgen.

Als je geen medicatie neemt is het wel zaak om serieus te werken aan een niet-medicamenteus alternatief. Leren omgaan met stemmen en psychose is heel hard werken dus als je de medicatie wil laten staan is er werk aan de winkel! Maar je zou kunnen zeggen dat je dat al bent begonnen omdat je je hebt gericht tot het online spreekuur en dat is een goede start!

De vraag is of je geen medicatie zou moeten nemen ALLEEN omdat de stemmen dat niet willen. Als jij het wel wil en de stemmen niet moet je je afvragen wie eigenlijk de baas is: jij of de stemmen? Dat is wel een dingetje. In een stemmenhoordersgroep kun je dit soort dilemma's bespreken met andere stemmenhoorders die je kunnen helpen hieruit te komen.

Enfin, goed dat je gekomen bent, ik hoor het wel (je kunt altijd nog een keer een vraag stellen)!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 15 mei 2022
  • Deel deze pagina: