Main content

Vraag

Ik heb een probleem omdat mijn medicijnen (Abilify van het farmaceutisch bedrijf Otsuka) niet vergoed worden door mijn Univé Zorgverzekeraar. Ook andere zorgverzekeraars vergoeden deze niet.

Dit jaar heb ik de medicijnen nog gekregen omdat ik ziek werd van de vervangende medicijnen.

Weet u een mogelijkheid om deze medicijnen te kunnen krijgen?

Met vriendelijke groet,

F.

Antwoord

Beste F.,

Volgens mij is het zo dat als uw arts op het recept vermeldt dat er sprake is van medische noodzaak, dat dan het medicijn moet worden geleverd van het merk dat op het recept staat, ook als dat (op korte termijn) duurder is. Maar het lijkt me uiteindelijk voor de zorgverzekeraar goedkoper en voor u veel beter om medicatie te gebruiken waar u niet ziek van wordt. Het lijkt er echter steeds meer op dat we te maken hebben met een systeem waarin gezond verstand niet meer lijkt te tellen.

Als deze argumenten niet helpen dan is het beste wat ik u kan aanraden om toch niet te snel op te geven en om hierover te blijven klagen. Misschien helpt het als u daarbij laat weten dat u hierover gaat klagen bij programma's zoals RADAR en KASSA, of misschien bij leden van de Tweede Kamer die zich hier druk over willen maken. Iets anders kan ik helaas niet bedenken.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 19 december 2020
  • Deel deze pagina: