Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Medicijnen veroorzaken vaak problemen….

Vraag

Beste Jim,

Een collega van u, Detlef Petri, heeft als één van de weinige zijn zorg uitgesproken over de schadelijke effecten van antipsychotica gebruik. Dankzij deze middelen zijn mensen levenslang afhankelijk van hulp omdat hun lijf beschadigd is. Detlef wist dit. Voor SSRI’s geldt hetzelfde.

Er is geen test beschikbaar die de seretonine spiegel van de hersenen kan meten. Toch wordt de mono-amine theorie ingezet om mensen aan deze pillen krijgen. Wat deze middelen doen, ze maken mensen onverschillig en impulsief. Paroxetine, prozac en effexor zijn berucht om het feit dat mensen op deze middelen kompleet door het lint gaan. De gevaarlijkste is effexor. Zeer korte halfwaardetijd. In Engeland mag het middel niet meer eerstelijns voorgeschreven worden. In Amerika heeft het middel een black label. Het wordt aangemerkt als potentieel gevaarlijk. In Nederland het 2e meest voorgeschreven antidepressivum.

Ik heb het jaren geslikt. Veranderde van een lieve slimme man in een monster. Mijn familie haalde verhaal bij mijn psychiater. Zonder succes. Want het ligt nooit aan de pillen. Ondertussen heeft meer dan de helft van de SSRI gebruikers bijwerkingen en 30% zeer ernstige bijwerkingen. Dit terwijl héél véél onderzoek uitwijst dat deze pillen voor slechts een hele kleine groep mensen effectief is.

Ik ben nu een jaar medicijn vrij. Stoppen met psychofarmaca heeft mijn leven gered. Ik moet zien te leven met de schade die deze middelen hebben aangericht aan mijn brein. Een blijvende residuele depressie als gevolg van SSRI gebruik moet ik mee dealen.

Antwoord

Beste bekend,

Dank voor je bijdrage! Je zegt verstandige dingen.

Dit is de reden dat we de website www.tapering.nl in het leven hebben geroepen en proberen we de zorgverzekeraars zover te krijgen om de taperingstrips voor antidepressiva/antipsychotica, die we hebben ontwikkeld (Dr. Peter Groot), vergoed te krijgen (https://urc.mumc.maastrichtuniversity.nl/node/13125).

In Engeland is dit een big topic, ook voor de medici (zie: http://www.rcpsych.ac.uk/healthadvice/treatmentswellbeing/antidepressants/comingoffantidepressants.aspx), in Nederland heerst onverschilligheid. Moeilijk te begrijpen.

Nadat miljoenen mensen werden uitgenodigd om pillen te nemen (en inderdaad sommige mensen hebben er baat bij maar anderen niet), zijn we blijkbaar niet in staat om een simpele taperingstrip te bekostigen om mensen te helpen om te stoppen. NzA, ZIN, KNMG – allemaal draaien ze om de hete brij heen.

Voor een fascinerend relaas hierover van ervaringsdeskundige Peter Groot, die de taperingstrip heeft uitgevonden, zie: https://urc.mumc.maastrichtuniversity.nl/persbericht-vergoeding-taperingstrips

Groet Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook