Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zou meditatie oorzaak kunnen zijn van mijn twee psychosen?

Vraag

Goedendag,

Ik doe nu 10 jaar aan zen meditatie, twee uur per dag, en begreep dat je hier goed gegrond voor moet zijn. Ik heb twee keer een langdurige psychose gehad.

Zou het kunnen dat dit is gekomen door meditatie, en vooral door het verblijven in de bovenste chakra’s?

Helaas moest ik afgelopen maand mijn medicatie verhogen omdat ik niet meer sliep. Mijn huisarts weet het niet.

Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Antwoord

Hey E.,

Meditatie, inclusief praktijken zoals zen meditatie, wordt over het algemeen gezien als een gezonde activiteit die kan bijdragen aan het verminderen van stress en het verbeteren van mentaal welzijn. Echter….in heel sommige gevallen, vooral bij intensieve of langdurige beoefening, kan meditatie onverwachte of uitdagende mentale ervaringen teweegbrengen.

Het concept van het werken met chakra’s, dat vaak voorkomt in bepaalde spirituele en meditatieve tradities, kan ook heel soms voor sommige mensen leiden tot intensieve innerlijke ervaringen. Het idee hierachter is dat door te focussen op deze energiecentra in het lichaam, men verschillende psychologische of spirituele toestanden kan ervaren. Echter, er is geen wetenschappelijk bewijs dat direct een verband legt tussen meditatie, het werken met chakra’s en het ontwikkelen van psychosen. Dus het kan, ja, maar waarschijnlijk is het zeker niet. Hoogstens oppassen dat het niet al te intensief en heftig wordt.

Psychosen kunnen worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren, waaronder genetische aanleg, stress, het gebruik van bepaalde substanties, en onderliggende medische of psychische aandoeningen. Het is mogelijk dat intensieve meditatiepraktijken bepaalde latente psychische problemen kunnen triggeren of verergeren, vooral bij mensen die mogelijk al vatbaar zijn voor psychische aandoeningen. Dus een beetje in de gaten houden hoe diep en intensief…

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 30 november 2023

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
Spiritualiteit

Lees ook