Main content

Vraag

Sinds 2012 (na een psychose) gebruik ik 1 dd olanzapine 2,5 mg met goed resultaat maar met vervelende bijwerkingen. Daarom ben ik er sinds december 2019 mee gestopt, dit gecombineerd met gezonde leefregels. Een positieve ervaring.

Omdat er nu wel een toename is van onhandige tics (normaal wel acceptabel) en dat deze tics in de huidige crisissituatie niet handig zijn met het werk, ben ik opnieuw met olanzapine gestart.

Mijn vraag is: Is het mogelijk om olanzapine meerdere malen voor korte periodes te gebruiken of is dit niet verstandig omdat bijvoorbeeld de kans op een goed effect dan afneemt. Olanzapine geeft wel altijd direct een goed resultaat.

Antwoord

Beste H.,

Via PsychoseNet kunnen we geen persoonlijk behandeladvies geven.

In het algemeen kan ik zeggen dat olanzapine in de lage dosis van 2,5 mg best tijdelijk gebruikt kan worden als eerder is gebleken dat dat helpt (dus dat iemand zijn klachten verbeteren zodra olanzapine wordt gebruikt). Bij klachten die niet permanent aanwezig zijn kan olanzapine dus gedurende beperkte tijd worden toegepast. Als ik dat zo doe bij mijn patiënten heb ik niet gemerkt dat het effect dan afneemt. Maar bespreek dit ook met je behandelaar.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 12 april 2020
  • Deel deze pagina: