Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Mensen helpen de psychose naar boven te laten borrelen?

Vraag

Jim,

Ik heb de indruk dat er bij jullie tijdens een opname meer kan borrelen, terwijl er in Vlaanderen veel naar beneden gedrukt worden. Ik heb bij een vorige opname vastgesteld dat er nog zaken vastzatten.

Ik besloot zelf om met de medicatie te stoppen (niet verstandig) om te laten borrelen wat mocht borrelen. Mijn zus bracht mij terug voor een opname, toen waren er wel dertig projecten aan het borrelen in mijn hoofd. Niemand durfde hier goed op reageren, ik weigerde ook mijn medicatie, Zo kreeg ik een collocatie. Zo konden ze mij verplichten om medicatie te geven. Dus gelukkig had ik het gevoelen wat vorige keer niet voldoende geborreld heeft had dit op mijn initiatief wel kunnen doen.

Nu zit ik waarschijnlijk nog enkele maanden in opname. Tijdens getuigenissen heb ik wel ongelofelijk veel ervaringen waarover ik kan babbelen. Dit houdt me recht en ook de steun vanuit Nederland.

Antwoord

Beste Guy,

Wat een buitengewoon scherpe en belangrijke observatie, dank dat je dit deelt!

Maar wat eenzaam dat je dit zo alleen heb moeten doen – en dat alles en iedereen om je heen alleen gericht was op suppressie van datgene wat jij naar boven liet komen….om goede reden….

Ik zie het als een oproep aan ons allen om psychose niet te zien als iets dat altijd ten koste van alles gedempt moet worden, maar ook als iets met inhoud dat betekenisvol is en waar je ook mee kunt werken door er naar toe te gaan, te exploreren en te kanaliseren.

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook