Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Mentaal en fysiek uitgeput

Vraag

Beste Ralph

Mijn problematiek is moeilijk in een paar zinnen te beschrijven. Ik heb na een burn-out 7 jaar geleden restverschijnselen gehad. Snel moe, concentratie problemen en ik ben eigenlijk nooit meer mezelf kunnen zijn. Toch kon ik functioneren, ook al bevond ik me vaak op de grens van ‘wel of niet aankunnen’ wat energie betreft. Een jaar geleden kreeg ik een grote terugslag. Ik was volledig uitgeput en sindsdien kan ik niet meer functioneren ( niet genoeg energie voor boodschappen of lezen of de gewone dagelijkse dingen te kunnen doen).

Sinds een paar maanden worden mijn klachten erger. Vooral mentaal voel ik me niet meer sterk genoeg om door te gaan. Het gevoel dat ‘iets’ het van me overneemt. Ik ben mezelf niet meer. Ik kom nauwelijks buiten, vermijd alles en iedereen. Ik voel me leeg en bezorgd over deze situatie. Begin januari ging ik op intake bij een revalidatie arts. Zij vond me te zwak om aan een revalidatie programma deel te nemen. Ze adviseerde een psycholoog te zien. Ik ging dus naar een psycholoog. Zij adviseerde me om eerst ‘sterker’ te worden want een psychotherapie kost energie.

Ondertussen voel ik me afdwalen…. ik kan me niet meer staande houden. Het is sterker dan mezelf. Hoe kan ik hieruit komen? Welke stappen kan ik nemen? Ik voel me zo machteloos en ik ben bang dat het nog erger wordt.

Bedankt voor het lezen van mijn verhaal.

Met vriendelijke groeten,

M.

Antwoord

Beste M,

Dat is een nare en ook wel zorgelijke toestand die je beschrijft. Omdat je kennelijk ook suikerziekte hebt en schildklierproblemen (je gebruikt insuline en levothyroxine) is het allereerst van belang om te checken of dat goed is ingesteld.

Dan zou ik me door de huisarts naar een psychiater laten verwijzen voor nadere diagnostiek en behandeling, omdat een revalidatiearts en een psycholoog is dit stadium blijkbaar niet verder kunnen met je problematiek. Psychiaters zijn opgeleid om medische en psychische problematiek die mogelijk met elkaar samenhangen te behandelen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 43
Beantwoord door: Ralph Kupka op 11 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook