Main content

Vraag

Dag Ralph,

Ik heb al heel mijn leven last van depressies, motivatieproblemen en verslaving aan alcohol en cannabis.

Ik krijg altijd te horen dat deze klachten het gevolg zijn van mijn middelengebruik. Maar op momenten dat ik mijn middelengebruik sterk verminder, of zelfs helemaal stop, komen de klachen nog heviger terug.

Kan het zijn dat mijn middelengebruik niet de oorzaak is van mijn klachten maar een manier om met de klachten om te gaan?

Vriendelijke groet,

T.

Antwoord

Beste T.,

Middelengebruik en depressie komen nogal eens samen voor, en kunnen met elkaar te maken hebben en elkaar versterken, maar dat hoeft niet het geval te zijn.

Het vergt een gedegen diagnostisch onderzoek om dat uit elkaar te halen. Dat kan heel goed gebeuren als je een tijdje niet gebruikt.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over depressie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 29 maart 2021
  • Deel deze pagina: