Main content

Vraag

Beste Jim,

Ik loop vast in de reguliere GGz (het systeem), terwijl ik wel denk dat er goede hulpverleners werken. Een half jaar geleden heb ik daar een intake gehad, maar ik voelde me niet gezien en gehoord. Ergens ook wel logisch, want binnen twee gesprekken, het invullen van vragenlijsten en mijn levensverhaal vertellen, moest een en ander duidelijk zijn. Mijn vraag of ik een psychiater kon spreken werd afgewezen. Als ik dat wilde dan moest ik maar een vrijgevestigde psychiater zoeken.

Ik zou graag traumabehandeling willen, maar er is ook sprake van hechtingsproblemen en persoonlijkheidsproblemen. Bij toenemende stress ontregel ik, in de vorm van achterdocht/wantrouwen en ervaar ik controleverlies.

Ik ben ooit gediagnosticeerd met een bipolaire II stoornis, waarvoor ik op dit moment géén medicatie slik. In perioden van hypomanie, slapeloosheid of angsten gebruik ik zonodig quetiapine, mirtazapine of benzodiazepinen.

Is er iemand die met me mee kan kijken, en kan helpen zodat ik de juiste hulp kan vinden? De POH-GGZ en de huisarts vinden het te ingewikkeld.

Antwoord

Beste J.,

Geweldig dat je je eigen medicatiemanagement hebt opgepikt, en op die manier de onderliggende stemmingsgevoeligheid hebt leren kanaliseren.

'Traumabehandeling' is inmiddels een soort modewoord geworden, met hele hordes van mensen die gouden bergen beloven met meer of minder modieuze therapieën.

De werkelijkheid is dat ook de andere aspecten die je noemt (hechtingsproblematiek, stressgevoeligheid, achterdocht, wantrouwen, controleverlies) een kwestie is van een leerproces, hoe je daarmee om moet gaan.

Sommige mensen doen dat het liefst via lichaamsgericht werken (bodytolk), anderen via mindfulness/yoga, of soms EMDR, en weer anderen via gesprekken met een psycholoog die ze op weg helpt in het trainen met deze aspecten om te gaan en te veranderen. Vaak zeggen instellingen dat dat moet via ingewikkelde drieletterige psychotherapieën zoals DGT, MBT, schematherapie of andere benaderingen: allemaal kunnen ze helpen, als je erin gelooft en de psycholoog bereid is te investeren in de relatie.

Ook kan heel erg helpen om bijvoorbeeld een WRAP te doen bij een herstelacademie, maar die moet je maar net in de buurt hebben.

Echter, als ze weten dat je ook medicatie gebruikt en onderliggende stemmingsgevoeligheid hebt, word je vaak geweigerd voor behandeling want dan ben je 'te complex', dus houd daar rekening mee!

Je kunt in feite een hoop bereiken met gezond verstand en een coach. Vraag jezelf af:

  1. Wat wil je bereiken, wat is je doel? (bijvoorbeeld anders met jezelf omgaan, anders met anderen omgaan, anders omgaan met je lichaam, anders omgaan met klachten, anders omgaan met hoe je staat in het leven en wat je doelen zijn in het leven).
  2. Hoe ga je daaraan werken, hoe kun je het trainen, hoe kun je je er beter bewust van worden?

Dus wat je ook gaat doen: ga er vooral van uit dat het een leerproces is dat jij moet doorlopen. Anderen kunnen je daar zeker bij helpen, maar de hoofdverrichter ben jij zelf!

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). In 2022 verscheen zijn boek We zijn God niet (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over herstel:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 23 februari 2021
  • Deel deze pagina: