Main content

Vraag

Ik ben herstellende van een forse burn-out. Bromazepam helpt mij om mij veel beter en rustiger te voelen in belastende situaties. Ik slik dan 2 x 1,5 mg per dag incidenteel.

Van mijn huisarts mag ik bromazepam niet meer dan 2 keer per week gebruiken ivm verslaving en de afnemende werking. Ook de apotheker raadde mij regelmatig gebruik van bromazepam uitdrukkelijk af.

Nu lees ik bij PsychoseNet dat er mensen zijn die vanaf 1,5 mg tot 3 x per dag 3 gram al jaren slikken en daar oké mee zijn. Wie moet ik geloven? Is diazepam anders een beter middel? Ik heb veel baat bij bromazepam incidenteel, en geef er de voorkeur aan tot nu toe boven een ander antidepressiva. Wat is wijs?

Antwoord

Benzodiazepinen (zoals diazepam, oxazepam en bromazepam, en veel andere 'pammetjes') zijn heel effectief in het verhelpen van angst, onrust en inslaapproblemen.

Maar de huisarts en de apotheker hebben wel gelijk. Als je ze langere tijd achter elkaar gebruikt, raakt het zenuwstelsel er langzaam maar zeker aan gewend en heb je eerst meer nodig, dan werkt het niet meer en kunnen bijwerkingen (zoals concentratieproblemen, onoplettendheid, bij oudere mensen de neiging om te vallen) steeds meer de overhand krijgen. Als je dan gaat stoppen krijg je ook nog onttrekkingsverschijselen.

Dus, juist als het je helpt: gebruik dit soort middelen alleen als het echt nodig is, dus 'incidenteel' zoals je schrijft is wel oké, maar 'regelmatig' dus niet.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 71 jaar
Beantwoord door: Ralph Kupka op 1 juli 2020
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Stel je vraag in ons eSpreekuur. Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

Ook deze links zijn interessant om te bekijken:

  • Deel deze pagina: