Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Mijn broer heeft een zware psychose, doen we er goed aan om afstand te nemen?

Vraag

Wij zitten met onze handen in het haar. Mijn broer zit in een zware psychose zonder dat hij dit zelf inziet. Hij is met alle medicatie en hulp gestopt en in zijn psychose heeft hij zich gekeerd tegen mijn vader, die hij als het kwaad ziet van alle problemen. Hij wil geen contact meer met mijn ouders, maar blijft hun wel dreigende en onsamenhangende apps sturen. Wij hebben al proberen hulp in te schakelen, maar omdat hij zelf niet inziet dat hij ziek is, wijst hij alles af. We hebben het advies gekregen om hem niet meer bij ons thuis te laten komen, en niet meer te reageren op zijn berichten. Doen we hier goed aan?

Antwoord

Dit is een heel vervelende en moeilijke situatie, die bij psychotische familieleden nogal eens voorkomt. Je voelt je machteloos en boos, zeker als je al van alles hebt geprobeerd. Dan is vaak het beste advies om maar even wat afstand te houden, en inderdaad niet op allerlei verwarde berichten te reageren. Overleg eens met de behandelaar van je broer, of met zijn huisarts. Die hebben weliswaar beroepsgeheim, maar mogen jullie natuurlijk wel aanhoren en advies geven. Bedenk je ook dat je broer een volwassen man is, en uiteindelijk voor zichzelf verantwoordelijk. Dat is een lastig dilemma: iemand niet in de steek laten en toch wat afstand nemen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 38
Beantwoord door: Ralph Kupka op 12 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook