Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Mijn broer hoort mensen in zijn huis

Vraag

Mijn broer heeft psychose gehad, ca een jaar geleden, en is een traject hiervoor ingaan. Hij slikt ook medicatie hiervoor. Nu is het een tijdje redelijk gaan. Maar vanaf dit weekend meldt hij weer dat hij ziet dat er mensen in zijn huis zijn geweest. De politie is langs geweest, dus kortom: Hij ziet dingen die er niet zijn.

Als wij hier hem in proberen te helpen wordt hij zeer agressieve en sluit hij zich af. We zijn eigenlijk wel teneinde raad. Wat we nog kunnen doen?

Antwoord

Is er nog iemand van de GGZ er bij betrokken? Ik neem aan van wel gezien het feit dat hij medicatie neemt? Een Fact team? In dat geval zou ik ze bellen en ze vragen om snel poolshoogte te nemen.

Indien er geen contact meer is met de GGZ zou ik de huisarts op de hoogte stellen met de vraag of er iemand van de GGZ (bv crisisdienst) kan komen kijken wat er speelt.

Verder zou het kunnen – maar ik neem aan dat jullie hier aan gedacht hebben – dat er vrienden / kennissen van hem zijn die zouden kunnen helpen om met hem aan de praat te raken? Hebben jullie namen van mensen die hij vertrouwt met wie jullie zouden kunnen samenwerken? Op basis van een netwerk-eigen kracht conferentie bijvoorbeeld?

Het zou zonde zijn als het uit de hand loopt en er een opname volgt die voorkomen had kunnen worden.

Is dit iets waar je mee uit de voeten kan?

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 34
Beantwoord door: Jim van Os op 26 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook