Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Mijn broer krijgt niet de juiste hulp, waar vind ik het wel?

Vraag

Hallo, ik heb niet één vraag…maar een verhaal over mijn broer en wat verder te doen.

Ik ben geen arts en ik kan niet zomaar iets besluiten waarvan ik niet weet wat de consequenties zijn. Wat ik wel kan besluiten is dat ik iets kan gaan doen om me verder te informeren over wat je wel kan doen en daar de juiste informatie en begeleiding bij te vinden.

Ik kan mij niet neerleggen bij de reguliere medische wereld. Ik ben anders denkend en zoek niet direct de oplossingen in medicatie en neem niet zomaar alles aan wat iemand zegt…zelfs niet van artsen.

Ik volg mijn hart en mijn gevoel en als ik daarna iets hoor of lees van iemand die de kennis heeft wat bij mijn gedachten aansluit dan is dat voor mij bevestigend.

Ik zou heel graag iets vertellen van mijn broer en over zijn leven nu en de medicatie waar hij aan is. Ik ben van mening dat hij niet zo verder hoeft te leven na de vreselijke verandering na de psychoses en de behandeling van medicatie die hem op alle fronten stil legt.

Eigenlijk gewoon zonder hoop…hopeloos. Je lichaam is in staat om een groot gedeelte zelf te helen met de juiste begeleiding. a

Als er iets wordt uitgesproken over je dan kan je geest en lichaam daar zodanig op reageren dat dit gigantische gevolgen kan hebben op je lijf, je geest en je leven.

Je kan al een tijd lopen met iets waarvan je het niet weet om vervolgens na een bezoek aan het ziekenhuis een mededeling te krijgen over iets wat je hebt en dan kan het in een stroomversnelling steeds minder gaan, omdat je het weet en je je er naar gaat gedragen.

Dit is alweer een lang verhaal geworden …maar ik hoop dat ik de kans krijg om wat meer te vertellen over zijn leven en hoe ik met behulp van de juiste mensen hem van de Haldol kan afkrijgen.

De meeste mensen willen iets bieden maar daar krijg je geen contact mee omdat ze hier geen tijd voor hebben maar ik hoop dit wel te vinden.

Ik was onder de indruk van uw verhaal….eindelijk iemand die op persoonsniveau kijkt en niet op “ziekte” niveau.

Ik zie mijn broer als ik naar hem kijk, heel ver weg opgesloten in iets waar hij geen controle over heeft. Ik hoop dat ik iets mag horen,

R

Antwoord

Beste R,

Dank voor delen van je verhaal!

Herstel begint met de persoon te ‘verleiden’ om zich weer als mens te zien, die het misschien waard is om een betekenisvol leven te leiden met nieuwe doelen.

Niet makkelijk, soms, vanwege geïnternaliseerd zelfstigma (door diagnosen en de constante taal van ziekte), de gevolgen van medicatie (die het beloningssysteem platleggen soms, vooral indien te hoog gedoseerd) en de gevolgen van de psychose zelf (die zijn er ook, en behoorlijk soms).

Er zijn plekken waar iemand kan herstellen, zoals ENIK recovery college. Ken je dat? Wonen jullie in de buurt?

Ook heel goed zijn herstelcoaches die via de WMO ingeschakeld kunnen worden. Dit zijn mensen die zelf de gevolgen van psychose te boven zijn gekomen en anderen helpen in het proces van herstel en weerbaarheidsbevordering.

Kortom – ben je hier al ingedoken? Heeft de GGZ-instelling geen ervaringsdeskundigen in dienst die kunnen helpen?

Let me know….

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 27 juni 2018

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Naasten

Lees ook