Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Mijn dochter is bang voor haar bipolaire zus

Vraag

Ik ben een moeder van twee dochters, waarvan de oudste volgens mij manisch depressief is. Zij gedraagt zich vreemd, is meerdere keren opgenomen geweest. Ze spreekt dan met mijn tweede dochter af, en vervolgens, verandert zij voortdurend qua stemming en verwacht zij dat haar zusje met haar mee doet. Als haar zusje dat niet wil, dan wordt zij boos en dreigt ze met zelfmoord.

Hierdoor wordt mijn tweede dochter echt bang. Ze denkt dat zij alles moet doen wat haar zus zegt en dat, als zij dat niet doet, haar zus dan zelfmoord gaat plegen.

Ik heb haar op alle mogelijke proberen gerust te stellen, maar het gelukt mij niet om grip te krijgen op de situatie. Wat kan ik doen?

Antwoord

Dank voor je vraag!

Normaal gesproken zullen de GGZ-behandelaars van je oudste dochter de familie bij de behandeling proberen te betrekken als er belangrijke familie-issues zijn. Ze kunnen dan je dochters helpen om hiermee om te gaan en je jongste dochter helpen hier weerbaar voor te zijn.

Dus het beste wat je kunt doen, in overleg met je jongste dochter, is schrijven aan de behandelaars dat dit speelt en dat het wat jullie betreft fijn zou zijn als de familie bij de behandeling betrokken zou worden omdat er belangrijke zaken spelen.

De behandelaars zijn gebonden aan privacy maar er zijn altijd mogelijkheden om de familie bij de behandeling te betrekken als dat nodig is, zonder de privacy te schenden.

En een brief van de familie mogen ze altijd lezen.

Als dat niets oplevert is er ook nog de lokale familievertrouwenspersoon die je kunt raadplegen voor dit soort dingen. Je kunt die hier vinden.

De familievertrouwenspersoon kan je jongste dochter wellicht helpen, zelfs zonder dat je oudste dochter of de behandelaars betrokken zijn.

Ook een bron van steun voor jullie als familie is PlusMinus, de vereniging van patiënten en familie bij bipolaire stemmingsgevoeligheid.

Beste groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 46
Beantwoord door: Jim van Os op 4 juli 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Naasten

Lees ook