Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Rik Verwijen is opgeleid ervaringsdeskundige bij Howie the Harp. Zijn voornaamste problematische ervaringen gaan over depressie, angst, en ‘de spirituele crisis’. Rik is thuis in het syndroom van Asperger, (rand)psychotische klachten, OCD en middelengebruik. Het thema spiritualiteit, in brede zin, is een leidraad in zijn leven.

Mijn vriend is manisch?

Vraag

Hallo! Mijn (ex) vriend is manisch en heeft midden in de nacht tijdens een ruzie na uren bellen onze relatie verbroken. We zijn nu bijna 3 weken verder en in die 3 weken heeft hij nog steeds niks laten weten, geen simpele hallo. Ik maak me best zorgen maar leg nu de ‘ no contact ‘ regel in voor zijn ruimte te appreciëren. Mijn vraag is een beetje wanneer komen ze terug? Hoe lang kan zo iets aanslepen? 3 uur voor de impulsieve break up vertelde hij me nog hoe graag hij me zag. Maar hij was alweer plannen aan maken om maand in buiten land te gaan wonen. En dat een baby daar niet bij hoort ( ik ben zwanger van hem, maar de zwangerschap gaat fout helaas ) het was een bewuste zwangerschap waar we 2 maand voor hebben geklust. Toen ik dan echt zwanger bleek ging alles fout en begon hij zich over alles zorgen te maken.

Antwoord

Hoi,

Wat een nare situatie!
Ik heb geen persoonlijke ervaring met manie. Wat ik wel weet is dat mensen in een manie impulsieve beslissingen nemen. Daarbij zou het bericht van zwangerschap weleens een trigger voor hem geweest kunnen zijn om \’door te schieten\’. Daar kan jij natuurlijk niks aan doen.
Hoe lang dit duurt? Dat kan je niet zeggen. Maar op een bepaald moment klapt iemand terug. Je houdt deze mentale staat namelijk niet vol. Dan zie je vaak dat de betreffende persoon tot het ontnuchterende besef komt van wat ze gedaan hebben.
Je bent zijn (ex-)vriendin. Lijkt mij dat je recht hebt om bezorgd te zijn of mensen in zijn omgeving op de hoogte te stellen. Maar ik denk dat je niks kan afdwingen.
Ik zou zeggen: richt je vooral op jezelf, op jouw leven. Hij moet toch eerst weer bij positieven komen. Dan pas kan je verder praten.

Ik wens je veel succes!

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 26
Beantwoord door: Rik Verweijen op 14 november 2018

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook