Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dit antwoord is gegeven door een PsychoseNet Expert die niet meer actief in het online Spreekuur van PsychoseNet.

Het gegeven antwoord is nog steeds het lezen waard.

Mijn vriend voelt zich erg slecht, bij wie moet ik terecht?

Vraag

Mijn vriend heeft al lange tijd last van stemmingwisselingen. Hij heeft dagen dat het goed met hem gaat, en dagen dat hij heel erg verdrietig is, huilt zonder een specifieke reden. Hij slaapt niet, denkt aan zelfmoord en voelt zich waardloos. Ik weet niet meer hoe ik hem moet helpen, hij vraagt alleen aandacht en ik ben bang dat dat niet genoeg is.

Ik heb vaker aangegeven dat hij naar de huisarts moet om doorverwezen te worden, maar elke keer maakt hij geen afspraak. Hij is een cannabis roker en is overtuigd dat het roken hiervan hem helpt beter te voelen. Klopt dit?
Wat zou hem kunnen helpen, het wordt steeds erger. Daar waar hij voorheen een paar dagen last van had van deze klachten, heeft hij hier nu wekelijks last van. Hij heeft een moeilijke jeugd gehad, en hij realiseert hij zich nu dat hij van zijn ouders niet genoeg liefde en aandacht heeft gehad. Hij wordt nooit door zijn ouders gebeld en daar lijdt hij eronder.

Wat is wijsheid? Bij wie moet ik terecht?

Antwoord

Je weet niet meer goed wat je voor je vriend kunt doen? Jouw idee om langs de huisarts te gaan, lijkt me prima. Dan kunnen jullie samen verder nadenken. Hij doet dit echter keer op keer niet. Dat is lastig. Misschien vindt hij het goed als jij eens met zijn huisarts overlegt? Zijn er nog andere mensen die belangrijk voor hem zijn met wie je kunt overleggen?
Of cannabis bij hem wel of niet helpt, kan ik niet zeggen. Iedereen weet dat het in zijn algemeenheid slecht is voor de gezondheid. Ook lijkt het steeds duidelijker dat voor de meesten het ook de geestelijke gezondheid slecht beïnvloedt; hoe dit voor een individu uitpakt is niet met zekerheid te zeggen.

Sterkte met de situatie.

groeten, Tom


Logo biografie Tom van Wel

Tom van Wel is sinds 2020 als psycholoog verbonden aan BuurtzorgT. Hij werkte ruim 30 jaar bij Altrecht, met name bij Vroege psychose ABC. Hij is betrokken bij Peer-supported Open Dialogue Nederland (POD NL). Voorts werkt hij als docent/trainer via BureauVanWel.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 36
Beantwoord door: Psychosenet Expert op 27 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook