Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Mijn zoon wil niet geholpen worden

Vraag

We zijn ten einde raad. Wij hebben deze week drie keer bij de huisartsenpost gezeten omdat mijn zoon zeer in de war is. Hij hoort stemmen in zijn hoofd en is boos op alles en iedereen. De dokters gaven aan dat hij een psychose heeft. Hij wil echter geen medicijnen slikken omdat hij bang is eraan verslaafd te raken en er een zombie van wordt.

Vannacht zijn al mensen van onze GGZ instelling mee naar huis gegaan. Maar hij laat zich niet ompraten. We weten niet meer wat te doen. Hij is niet suïcidaal, wel ontzettend in de war met veel huilen.

Antwoord

Het lijkt er op dat het recht op behandeling langzaam zwaarder dreigt te gaan wegen dan het recht op autonomie.

Er komt een moment dat jullie het niet meer uithouden en dan zal er misschien aan een opname gedacht moeten worden.

Je wil een opname natuurlijk voorkomen, en misschien lukt het de Mondriaan mensen om met intensieve thuisbehandeling hem over te halen om iets van medicatie te nemen, want dat kan op de korte termijn goed helpen.

Wellicht ook is er ruimte om met iemand te praten over de stemmen om er een beter perspectief op te helpen krijgen, maar zo te horen is dat nu moeilijk.

Het is nu zaal ook aan jullie zelf te denken, soms gaat het gewoon niet meer en moeten de professionals helpen een oplossing te forceren.

Is er iemand met wie hij kan/wil praten om te kijken of medicatie een optie is? Is er iemand in het netwerk die hem kan overhalen en zo een opname voorkomen?

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 56
Beantwoord door: Jim van Os op 8 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
Verslavingsgevoeligheid

Lees ook