Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Wat zou ik kunnen doen voor mijn moeder met een bipolaire stoornis?

Vraag

Hallo Ralph,

Ik leef sinds geruime tijd bij mijn moeder in een mantelzorgwoning.

De laatste tijd maakt ze haast iedere dag ruzie om futiliteiten als gevolg van haar bipolaire stoornis. Ze wordt dan ook verbaal agressief. De situatie wordt onleefbaar en ik weet niet wat ik kan doen om de rust weer te laten keren.

Als ik met haar probeer te praten volgt er een uitbarsting. Nadien wordt ze weer rustiger en wordt alles wat leefbaarder, maar de volgende dag begint alles weer opnieuw. Ik begin de moed aardig te verliezen want dit heeft enorme impact op mijn eigen gezondheid.

Ze was geruime tijd stabiel maar sinds dit jaar wisselen de perioden van manie en depressie zich snel af.

Ze neemt medicatie en is in behandeling bij een psychiater.

Kunt u mij zeggen wat ik zou kunnen doen?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste K.,

Kennelijk is de behandeling die je moeder momenteel krijgt onvoldoende om de stemming stabiel te krijgen. Het is de vraag of de behandelend psychiater dit weet, want in de spreekkamer zie je dit vaak niet.

Het zou goed zijn als je eens een keer met je moeder meegaat naar een afspraak bij de psychiater, zodat je jouw indrukken van haar toestand kunt vertellen.

Ik vind het zelf altijd weer bijzonder nuttig als familie meekomt. Waarschijnlijk heeft je moeder evenveel last van haar instabiliteit als jij, en stelt ze het op prijs als je een keer meegaat.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 1 november 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Naasten

Lees ook