Main content

Vraag

Hallo,

Ik ben een jongen van 16 jaar en ik merk de laatste tijd dat ik moeite heb om bevriend te worden met mensen die ik voor het eerst zie. Ik durf nooit tegen onbekenden te praten omdat ik niet weet waar ik het over moet hebben. Maar mijn probleem is vooral dat het mij geen zak kan schelen. Ik vraag nooit: ‘ hoe is het?’, want het boeit mij eigenlijk niet.

Het is niet dat ik weinig vrienden heb, alleen vind ik het heel eng om tegen anderen te praten omdat ik bang ben dat het heel ongemakkelijk gaat worden.

Mijn vraag is eigenlijk: waarom boeit het mij niet?

Met vriendelijke groeten,

T.

Antwoord

Beste T.,

Wat goed dat je deze vraag stelt! Het helpt om te praten, uit te spreken waar je mee zit, bij iemand die goed kan luisteren. Heb je zo iemand in je omgeving? Een docent of mentor misschien, zorgcoördinator op school, je sportcoach, een familielid? Als je met iemand kunt praten die goed kan luisteren lucht dat op, voel je je minder alleen en kom je vaak ook op nieuwe ideeën.

In sommige steden in het land zijn plekken waar jongeren binnen kunnen lopen om met jongere vrijwilligers te praten die graag willen luisteren, zoals @ease (ook een chat beschikbaar):

https://ease.nl/

Je maakt je zorgen waarom het je niet boeit allemaal. Uit je verhaal maak ik op dat je het eng vindt om met onbekenden in gesprek te gaan, dat zit je dwars, het boeit je wel! Je weet alleen niet goed hoe je het moet aanpakken, en daardoor lijk je het een beetje op te geven ('laat dan maar, het boeit me niet'). Dat is veiliger dan steeds weer iets proberen wat je niet goed durft. Dat is een heel logische reactie, heel veel jongeren hebben dit, je bent dus niet abnormaal of zo!

Maar jij stelt deze vraag, dus je bent niet tevreden hiermee, je wilt graag dat het anders is. Super dat je de vraag stelt! Zoek iemand op met wie je het kunt uitpluizen, en samen kunt zoeken hoe je het kunt aanpakken op een manier die bij je past.
Praten helpt!

Als je niet weet bij wie je kunt aankloppen kan je ook een keer bij je huisarts langs, die kan met je meedenken en misschien de weg wijzen.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

Groet,

Wim


Logo biografie Wim Veling

Wim Veling is psychiater en adjunct hoogleraar psychiatrie, verbonden aan het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen. Wim doet onderzoek naar de sociale context van psychose en ontwikkelt Virtual Reality behandelingen.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 0-20
Beantwoord door: Wim Veling op 27 augustus 2021
  • Deel deze pagina: