Main content

Vraag

Ik ben nu ongeveer drie weken gestopt met het gebruik van Abilify 5 mg.

Na hoeveel tijd hoef ik niet meer zo bang te zijn voor een nieuwe psychose?

Antwoord

Beste Afzender,

Is zo moeilijk te zeggen vrees ik.

Als je bedoelt: hoe groot is de kans dat ik nog een psychose krijg door eventuele rebound door het stoppen van de medicatie? Dan is het antwoord: rebound psychose door het stoppen van de medicatie zie je vooral in de eerste 3-6 maanden na het stoppen.

Daarnaast is het natuurlijk zo dat je onderliggende psychosegevoeligheid nog aanwezig is, dus hier moet je rekening mee houden in je leven (voldoende slaap, niet te veel stress, geen drugs, etc.).

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 3 juli 2021
  • Deel deze pagina: