Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Na drugsgebruik: Had ik een psychose of een delier?

Vraag

Eerst een kleine voorgeschiedenis van mij: Ik blowde ongeveer 1 a 2 jointjes per dag om rustig te worden. Gebruikte voor mijn adhd 17,5 MG dexamfetamine per dag en ging af en toe naar festivals, waar ik wel eens een xtc pilletje gebruikte. Nu is het zo dat ik een paar dagen na een festival, waar ik XTC gecombineerd heb met ketamine en cannabis, een jointje opstak en daar in een psychose terecht kwam. Logisch zou je denken als je zoveel verschillende dingen combineert.

Maar toch heb ik het idee dat het niet een psychose is geweest maar eerder een delier gekeken naar de symptomen die ik vertoonde, vooral het besef van tijd en het bewustzijn en dat de symptomen vooral s’avonds voordeden. Overdag had ik er geen last van verder. Wel nog een verstoord slaap en waakritme.

Mijn vraag zou dit kunnen? Ik heb geen familieleden met psychosegevoeligheid. En heb ook niet eerder last gehad van psychotische verschijnselen. Ik krijg overigens wel gewoon hulp bij de GGZ maar heb daar alleen verteld van mijn cannabis gebruik.

Overigens ben ik wel direct met alles gestopt na deze ervaring. Zou u mij kunnen helpen met mijn vraag?

 

Antwoord

We zijn allemaal psychosegevoelig (iedereen heeft de genetische mogelijkheid om psychotisch te worden) dus iedereen kan door drugsgebruik deze psychosegevoeligheid 'wakker maken'.

Psychose gaat vaak gepaard met allerlei veranderingen in het bewustzijn, net zoals bij delier, dus dat lijkt op elkaar in die zin, inclusief het erger zijn in de avond.

Dus wellicht had je een soort delier met psychotische verschijnselen - maar blijft nog steeds waarschijnlijk een uiting van onderliggende psychosegvoeligheid (die we dus allemaal hebben alleen de een wat meer dan de ander).

Advies: stay off the stuff en kijken hoe het gaat - hopelijk verder niets aan de hand!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 26
Beantwoord door: Jim van Os op 16 april 2019

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol
Psychosegevoeligheid

Lees ook