Main content

Vraag

Zes weken na het overlijden van mijn vader werd ik manisch bevonden. Ik kwam een artikel tegen waarin stond dat je bij depressie of manie binnen twee maanden na het overlijden van een dierbare geen diagnose (bipolaire stoornis) mag stellen, maar wel met medicatie mag behandelen. Later heb ik het nog in een handboek voor psychiaters gevonden.

Ik kan het artikel helaas niet meer vinden, kunt u mij helpen?

Antwoord

Beste N.,

Nee, ken het niet maar kan er wel het volgende over zeggen:

  1. Psychisch lijden is bij iedereen anders, dus je lost niets op met regels en wetten van of je wel of niet iets zou mogen diagnosticeren (een zeer vaag en niet-objectief proces in de psychiatrie) binnen een, twee of tien maanden na een gebeurtenis als het overlijden van een dierbare - iets wat een heel verschillende betekenis heeft voor verschillende mensen.
  2. Waar het om gaat is dat we allemaal in potentie door een ontwrichtende gebeurtenis uit evenwicht kunnen raken. Als dat gebeurt moet je kijken wat de zorgbehoefte is, en de mensen helpen op basis van de zorgbehoefte. Iemand een diagnose geven in dergelijke omstandigheden is zelden zinvol, omdat het psychisch lijden bij elke mens uniek is en niet goed past in de hokjes van de DSM. Veel belangrijker dan de DSM-diagnose is de context van het lijden: wat was de ontwrichtende gebeurtenis die de persoon uit evenwicht bracht, wat was de betekenis, en welke hulp heeft die persoon eventueel nodig om zijn balans weer te vinden?

Hope this helps!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Beantwoord door: Jim van Os op 6 september 2021
  • Deel deze pagina: