Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zijn er nadelige effecten van narcose in combinatie met Acemap?

Vraag

Goedendag,

In het komend jaar moet ik een operatie ondergaan. Ik maak me nu al zorgen over hoe ik zal reageren op de narcose.

Zijn er nadelige effecten van narcose in combinatie met Acemap?

Wat is het effect van narcose op mensen met een psychische/psychotische kwetsbaarheid?

Ik heb gelezen dat een narcose 6 maanden nodig heeft om helemaal uit het menselijk lichaam te verdwijnen. Welke stoffen blijven hangen in het lichaam en welke middelen zijn er om het effect daarvan te verzwakken of weg te werken?

Succes met uw baanbrekende werk!

Met vriendelijke groet,

F.

Antwoord

Hey F.,

Dank voor je vraag!

Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over de mogelijke effecten van narcose, vooral in combinatie met het medicijn Acemap en met betrekking tot je psychische gezondheid.

Acemap, als een medicijn voor psychische aandoeningen, kan potentiële interacties hebben met de medicijnen die gebruikt worden tijdens narcose. Het is cruciaal om dit met je arts of anesthesioloog te bespreken. Zij kunnen je specifieke informatie geven over hoe Acemap kan interageren met de anesthetica die zij van plan zijn te gebruiken. Als ze van te voren op de hoogte zijn houden ze er rekening mee en kunnen ze de anesthesie veilig toedienen. Ik zou me daar geen zorgen over maken.

Narcose kan verschillende effecten hebben op mensen, afhankelijk van hun individuele gezondheidstoestand, inclusief psychische gezondheid. Mensen met een psychische kwetsbaarheid kunnen soms anders reageren op narcose, maar dit is niet altijd het geval. Het is belangrijk om je psychische gezondheidsgeschiedenis met je behandelteam te bespreken, zodat zij hier rekening mee kunnen houden bij de planning van de narcose en nazorg. Ook hier geldt: als ze op de hoogte zijn houden ze er rekening mee en maken ze het veilig voor je.

Hoewel het zeldzaam is, kunnen sommige mensen psychische reacties ervaren na narcose, zoals verwarring, desoriëntatie, of in zeldzame gevallen, depressie of psychotische symptomen. Deze reacties zijn meestal tijdelijk en kunnen goed worden behandeld door de mensen van de ziekenhuispsychiatrie.

De bewering dat narcose 6 maanden nodig heeft om uit te werken, is een algemene stelling en varieert sterk per individu. De meeste anesthetica worden namelijk relatief snel uit het lichaam verwijderd, hoewel sommige bijwerkingen wat langer kunnen aanhouden. Dit hangt af van de soort en dosis van de gebruikte narcosemiddelen, evenals van individuele factoren zoals leeftijd, algemene gezondheid en lever- en nierfunctie.

Er zijn verschillende strategieën om te helpen bij het herstel na narcose, zoals medicijnen om misselijkheid of pijn te beheersen, voldoende rust, hydratatie, en lichte activiteit zodra je je daartoe in staat voelt. Je behandelteam zal zeker specifieke aanbevelingen doen op basis van je persoonlijke medische geschiedenis.

Dus het komt neer op goede communicatie van te voren, dan is er geen probleem in het algemeen F.!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 21 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie

Lees ook