flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Naweeën na een psychose * PsychoseNet

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Naweeën na een psychose

Vraag

Ik heb een manisch depressieve stoornis. Vorige week heb ik voor het eerst een psychose gehad welke werd uitgelokt door wiet olie en een joint. De hele week was ik al depressief. Nu probeer ik online informatie te vinden over de naweeën de dagen/weken na een psychose. Maar ik kom telkens alleen maar bij informatie over natrajecten. Of bij symptomen vooraf of tijdens een psychose maar niets over daarna.

Ik zou graag daar iets over lezen zodat ik kan plaatsen wat ik nu allemaal voel. Ik ben angstig en onrustig. Ik voel me enorm uitgeput. Daarnaast ben ik trillerig, snel last van hartkloppingen, hitte opvliegers. Overprikkeling voor geluid, schrikkerig. Moeite met sociale contacten in real life, verwardheid en super chaotische snelle gedachten. Typen lukt het beste omdat ik dan mijn gedachte kan ordenen (en je hebt altijd nog de – backspace).

Horen deze verschijnselen erbij? Waarom kan ik niks over deze na effecten vinden?

Antwoord

Ja dat klopt, er is inderdaad maar weinig beschikbaar over ‘wat erna’. Organisaties hebben een signaleringsplan groen oranje rood met de cliënt opgesteld maar wat er dan na rood weer moet gebeuren? De WRAP heeft daar wel aandacht voor: een post-crisisplan.

Een crisis maakt iedereen anders mee en daarmee de fase erna ook. Ook de snelheid van het herstel omvat zoveel factoren dat het per persoon enorm verschilt.

Zelf heb ik in de vijf psychoses ook totaal verschillende na-herstel periodes gehad. De ene keer was de opname een weekend en waren de wanen weer weg na twee weken, de laatste keer kostte het me een jaar om alleen al qua werk weer op mijn oude niveau te komen. Het is echt nogal een ontregeling dus zulke naverschijnselen ja dat komt volgens mij veel voor. Waarbij het ook nog lastig is om te onderscheiden, wat komt door jezelf en wat komt door medicatie en wat komt via je omgeving door jou heen naar buiten? (Abstract gezegd kan je ook een geleider zijn van angst uit je omgeving die jij ervaart) Zo te lezen ben je gevoelig voor prikkels en energie, heb je dus fijngevoelige antennes. Dat is een talent en een handicap. Je kan ze gaan leren inzetten om het meest rustige levensplekje te ontdekken waar jij zonder angst kan landen en groeien en jij vanuit die positie je levensopdracht in de wereld kan zetten, spiritueel-filosofisch gezegd.

Terzijde: De pagina fasen van herstel zijn wat mij betreft een mooie basisindeling, hoe het verloop van herstel er uit kan zien, bezien over een heel leven.

Psychose heeft vaak met angst te maken. Zolang die angst nog erg onderhuids is, of zelfs is toegenomen door deze crisis, dan vind ik het heel logisch dat je nog zulke angstklachten hebt. Je signaleert ze goed en dat is mooi. Helaas heb je dit allemaal te erkennen, want het is even niet anders. Dus wees mild en geef ruimte voor je herstel en je ontdekt al wel wat werkt en wat niet. Uitwisselen hierover met anderen kan heel fijn zijn, ook de gewone dingen in het leven weer oppakken ook, ook al kost dat wat extra moeite om door die angst heen toch daadkrachtig wat te gaan doen. Zo kan je langzaamaan weer toegroeien naar je oude ik, in een vorm die \’je nieuwe ik\’ is geworden, waarbij je nog beter hebt geleerd wat je grenzen zijn, je kwetsbaarheid, en je kracht en je talent: want snel kunnen denken is ook een talent! Hoe kan je dat leren beheersen en structureren? Je schrijft al dat typen helpt? Wie weet kan je hierin iets doen wat jou helpt en anderen ook. Wanneer je bijvoorbeeld een blog gaat bijhouden waarmee je dit hiaat in informatie vult met eigen ervaringen en anderen de kans geeft hun ervaringen met je te delen, heb je meerdere vliegen in één klap.

In ieder geval, veel herstel kracht gewenst! Jeroen

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 31

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 8 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook