Main content

Vraag

Beste Ralph,

Ik heb sinds twee maanden een depressie en neem sinds een maand het antidepressivum Sipralexa 10mg.

Nu zijn de slechte gevoelens weg, maar ik beleef ook geen positieve gevoelens zoals blijdschap, genot of vreugde.

Komt dit door het antidepressivum en komen deze gevoelens nog terug?

Ik heb neuraaltherapie gedaan. Is dit een goede behandeling hiervoor en hoe snel werkt deze therapie?

Antwoord

Beste X.,

Een depressie klaart meestal heel geleidelijk op. Als de grootste narigheid wegebt, kan het nog best een tijd duren voordat de positieve gevoelens terugkomen. Vier weken is nog kort om het effect van een behandeling te kunnen beoordelen. Ga door met de huidige behandeling en pak ook zoveel mogelijk je dagelijkse activiteiten en contacten op.

Er is voor zover ik weet geen onderzoek gedaan naar het effect van neuraaltherapie op depressie. In elk geval komt het niet voor in de aanbevelingen voor bewezen effectieve behandelingen. Het wordt daarvoor ook niet aanbevolen, wel voor allerlei (chronische) pijnklachten.

Met vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over depressie:

Lees verder over antidepressiva:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 7 maart 2022
  • Deel deze pagina: