Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Biedt overgewicht vanwege oestrogeen bescherming tegen psychose?

Vraag

Beste Jim,

Ik heb overgewicht, en nu heb ik gelezen dat oestrogeen een beschermfactor is voor mensen met een psychotische aandoening. Ook las ik dat naarmate je ouder wordt, de oestrogeenspiegel afneemt. Hier heb ik zorgen over. Tevens las ik dat oestrogeen zich in de vetcellen nestelt.

Biedt mijn overgewicht mij dan niet ook bescherming tegen een psychose?

Is het dan wel raadzaam voor mij om af te vallen?

En nog een aanvullende vraag: kan ik door voeding mijn oestrogeen op pijl houden, dan wel aanvullen ook op latere leeftijd?

Bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen.

Met vriendelijke groeten,

F.

Antwoord

Hey F.,

Dank – mooie redenatie!

Het klopt dat oestrogeen een rol kan spelen in de bescherming tegen psychotische aandoeningen, en het niveau van oestrogeen neemt inderdaad af met het ouder worden. Echter, het idee dat overgewicht een beschermende factor kan zijn vanwege een hogere hoeveelheid oestrogeen in vetcellen is een complexe kwestie – op zijn zachtst gezegd!

Hoewel het waar is dat vetweefsel oestrogeen kan opslaan en produceren, is het belangrijk om te begrijpen dat overgewicht ook geassocieerd wordt met verschillende gezondheidsrisico’s, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, en bepaalde vormen van kanker. Het hebben van overgewicht puur voor de potentiële toename van oestrogeen is daarom geen aanbevolen strategie vrees ik.

Gezond verstand dicteert dat het raadzaam is om een gezond gewicht te behouden of te bereiken, niet alleen voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale welzijn. Afvallen kan verschillende voordelen hebben, maar dit moet altijd op een veilige en gecontroleerde manier gebeuren, idealiter onder begeleiding van een professional zoals een diëtist of arts.

Wat betreft je vraag over voeding en oestrogeenniveaus, er zijn bepaalde voedingsmiddelen die fyto-oestrogenen bevatten, zoals sojaproducten, lijnzaad, en bepaalde groenten en granen. Deze kunnen bijdragen aan een gezond oestrogeenniveau, maar het effect ervan kan variëren en is niet voldoende om de natuurlijke afname van oestrogeen door veroudering volledig te compenseren.

En dan de eindwaarheid als een koe: in het algemeen is het belangrijk om een evenwichtige levensstijl te handhaven, met aandacht voor gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging, en mentale gezondheid. Dit kan bijdragen aan zowel je fysieke als je psychische welzijn.

Hope this helps en dank voor mooie vraag!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 6 december 2023

Gerelateerd

Meer over

Gewicht
Psychosegevoeligheid

Lees ook