Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Olanzapine en p-glycoproteïne

Vraag

Van wat ik lees, werkt als een soort stofzuiger om toxische substanties uit cellen te verwijderen en af te voeren. Ik lees ook dat olanzapine, van alle antipsychotica, het hoogste inhiberende effect heeft op de werking van P-gp, met name in de hersenen.

Wat ik zelf hier van kan afleiden, is dat de kans groter is op toxiciteit bij substanties die de bloedhersenbarrière door komen.

Klopt dat? Zo ja, zou je dan kunnen afleiden dat het de kans op vroeg optreden van neuro-degeneratieve ziektes verhoogd? Bijvoorbeeld Alzheimer en epilepsie?

Antwoord

Je zou dit als een hypothese kunnen toetsen. To nu toe echter is hier geen epidemiologisch bewijs voor gevonden. Wel zijn er enige aanwijzingen dat het gebruik van middelen bij oudere mensen met een sterk anticholinerge werking MOGELIJK latere alzheimer in de hand kunnen werken.

Zie: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2736353

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 51
Beantwoord door: Jim van Os op 7 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
olanzapine

Lees ook