Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik omgaan met de angst voor een nieuwe psychose?

Vraag

Hallo Jim,

Vorig jaar april heb ik voor het laatst een psychose gehad. Het gaat nu allemaal weer redelijk goed, maar ik blijf de angst houden om terug te vallen. Deze angst is zo ernstig dat ik er iedere dag mee bezig ben.

Hoe kan ik omgaan met de angst en meer vertrouwen krijgen?

Dank voor je reactie.

Antwoord

Hey J.,

Wat goed dat je hier bent gekomen, welkom!

Het lijkt erop dat je sinds vorig jaar april geen psychotische episode meer hebt gehad en dat het nu redelijk goed met je gaat. Toch begrijp ik dat je nog steeds bezorgd bent over de mogelijkheid van een nieuwe episode en dat deze angst een dagelijkse preoccupatie is geworden. Een manier om met deze angsten om te gaan en je mentale weerbaarheid te versterken, is door deel te nemen aan een WRAP-groep bij een herstelacademie.

WRAP staat voor Wellness Recovery Action Plan. Het is een gestructureerd systeem dat je helpt bij het ontwikkelen van een persoonlijk actieplan voor je eigen welzijn en herstel. In een WRAP-groep werk je samen met anderen die vergelijkbare uitdagingen ervaren, en je leert strategieën en hulpmiddelen om met stressvolle situaties om te gaan en je geestelijke gezondheid te bevorderen.

In jouw geval kan een WRAP-groep je helpen je angsten te kanaliseren en je te concentreren op proactieve stappen om je mentale weerbaarheid te vergroten. Je leert hoe je je triggers kunt herkennen en hoe je effectief kunt reageren op tekenen van mogelijke psychotische episodes.

Naast het deelnemen aan een WRAP-groep zijn er andere manieren om je mentale weerbaarheid te bevorderen:

Meditatie. Dit is hard werken maar het helpt! Regelmatige meditatie kan helpen om stress te verminderen, angstgevoelens te verlichten en je algehele mentale welzijn te verbeteren. Er zijn verschillende meditatievormen, zoals mindfulness, concentratiemeditatie en liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie, die je kunt uitproberen om te zien welke het beste bij je past.

Lichaamsbeweging. Ook dit is een no-brainer maar systematisch toepassen kan zeer veel doen! Regelmatige lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale welzijn. Het helpt bij het verminderen van stress en het verbeteren van je stemming.

Slaap. Heel belangrijk….. zorg voor een gezond slaappatroon, want slaap is essentieel voor een goede geestelijke gezondheid. Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, en zorg voor een ontspannende slaapomgeving.

Sociale steun. Niet altijd makkelijk maar wel goud waard. Onderhoud contact met vrienden, familie en gelijkgestemden die begrip en steun kunnen bieden tijdens je herstelproces. Dit kan je helpen om je minder geïsoleerd te voelen en je veerkracht te vergroten.

Professionele hulp. Blijf (uiteraard) in contact met je therapeut, psychiater of andere zorgverleners om je voortgang te bespreken en eventuele veranderingen in je situatie te beheren.

Door deze strategieën te integreren in je dagelijkse leven, kun je je mentale weerbaarheid versterken en jezelf beter voorbereiden op eventuele toekomstige uitdagingen.

Zet hem op, ik hoop dat je je weg naar de herstelacademie en ervaringdeskundigheid zult vinden.

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 8 mei 2023

Gerelateerd

Meer over

angst
Hulp & Herstel
Psychosegevoeligheid

Lees ook