Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Onderbehandelde psychose

Vraag

Mijn zoon heeft een psychosegevoeligheid hij heeft het gevoel bestuurd te worden en zelf de regie niet in handen te hebben. Hij wil graag vrij zijn zegt hij. Ook heeft hij constant het gevoel dat zijn hoofd nooit leeg is.

Hij woont momenteel in begeleid wonen maar voelt zich daar helemaal niet thuis en hij mag maar twee dagen in de week naar huis. Als hij hier is zegt hij dat hij niet meer terug gaat. wat moet ik als ouder doen. Hierdoor raakt hij alleen maar meer gestrest en wordt hij steeds depressiever met de gedachten dat het niet meer goed komt. Dan spreekt hij zelfs van euthanasie.

Antwoord

Een moeilijke situatie.

Het gevoel bestuurd te worden is de kern van psychose: dat je wat je doet, voelt of denkt niet meer herkent als van jezelf, waardoor haast automatisch de gedachte ontstaat dat je blijkbaar onder invloed staat van een kracht buiten jezelf.

Het feit dat hij zich bestuurd voelt suggereert dus dat de psychose onderbehandeld is cq dat de behandeling niet aanslaat. Is hier naar gekeken?

Is er een mogelijkheid om met hem hier meer uitgebreid over te praten, in de zin van zijn zorgen over de toekomst en de uitzichtloosheid van het bestaan? In principe zijn dit soort thema’s kernonderdeel van herstel en herstelgericht werken. Wordt hier iets aan gedaan? Is er een lokale herstelacademie waar hij naar toe kan en waar er ruimte is voor dit soort thema’s?

Kortom aandacht voor zowel behandeling als herstel lijkt me zinvol….

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 69
Beantwoord door: Jim van Os op 29 november 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook