Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Onderhoudsdosering aripripazol

Vraag

Ik ben momenteel op zoek naar de juiste onderhoudsdosering ervan uitgaande dat ik de medicatie mijn leven lang of in ieder geval 5 jaar moet slikken na 2 psychoses.

Ik ga graag voor safe, maar wil wel de meest lage onderhoudsdosering. Ik heb het idee dat 10 mg aripripazol nog vrij hoog is voor iemand met mijn diagnose. Beide psychoses zijn tevens ontstaan na een heftige, aanwijsbare gebeurtenis in mijn leven. De tweede keer heb ik de psychose aan voelen komen, alleen is er te laat geïntervenieerd door mij en de hulpverleners waardoor het alsnog mis ging.

Ik heb momenteel weinig bijwerkingen en weeg ruim 70 kilo. De vraag is of ik op 10 mg of 7,5 mg aripiprazol moet gaan zitten. Ik zit nu 5 weken op 10 mg. Hoe beoordeel ik of ik nog een keer 2,5 mg er van af kan halen?

Ik vind het spannend of ik wil de juiste keuzes maak.

Antwoord

Goede vraag!

Het antwoord is: dit werkt voor iedereen hoogstpersoonlijk en je komt er achter via trial and error.

Uit je beschrijving en prognostische informatie zou ik zeggen dat je zeker kunt proberen om naar 7.5 te gaan maar…..ik kan je geen enkele garantie geven dat dit veilig of verstandig is. Het hangt er van af hoe graag je echt wilt uitvinden wat de laagste dosis is die je in evenwicht houdt.

En….ook op 10mg kun je een terugval krijgen, dus ook geen garantie.

Het belangrijkste van dit alles is dat je een goede weerbaarheid hebt opgebouwd (lijkt er op dat je dat hebt gedaan) en dat je een goed crisisplan hebt (heb je ook gedaan).

Dus…..heel veel succes wat je ook kiest!

Zou wel, als je nog verder gaat afbouwen, nog een paar maandjes wachten.

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 37
Beantwoord door: Jim van Os op 19 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
onderhoudsdosering

Lees ook