Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is het moeilijk onderscheid te maken tussen een angststoornis en depressie als symptomen overlappen?

Vraag

Beste Ralph,

Kan het moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen de gegeneraliseerde angststoornis en een depressie? Met andere woorden, vergist men zich vaak in deze diagnoses als er ook sprake is van vlakheid in alle gevoelens, naast veel piekeren en paniekgedachten?

En is het voor de behandeling echt van belang om dit te scheiden allemaal?

Groet,

B.

Antwoord

Beste B.,

Depressieve klachten en angstklachten liggen dicht bij elkaar en komen vaak samen voor. De behandeling ervan overlapt ook.

Als de depressie ernstig is heeft dat in de behandeling meestal de eerste aandacht, maar vaak nemen de angstklachten af als de depressie minder wordt. Het is vooral van belang dat je de klachten die jij hebt duidelijk vertelt. Hoe we het dan noemen, gegeneraliseerde angststoornis, depressieve stoornis, of een combinatie van beide, is eigenlijk niet eens zo belangrijk, als de behandeling maar bij jouw klachten en bij jou als persoon aansluit.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 4 mei 2020

Gerelateerd

Meer over

angst
Angst en Dwang
Depressie

Lees ook