Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Is er onderzoek gedaan naar contact met het universum tijdens een crisis?

Vraag

Beste Timo,

Is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar psychische ontregeling zoals bij psychose en de mogelijkheid om tijdens die crisis in contact te raken met het universum?

Zo ja, wie houdt zich hiermee bezig?

Er is bijvoorbeeld wel veel ondezoek gedaan naar bijna-dood-ervaringen als gevolg van lichamelijk lijden.

Vriendelijke groet,

G.

Antwoord

Beste G.,

Dank voor je bijzondere vraag. Zeker is er onderzoek. Wat betreft crisis en (universeel) bewustzijn, verzamelde Stanislav Grof een bundeling van belangwekkende artikelen in ‘Spiritual Emergency, When Personal Transformation Becomes a Crisis’. Dit boek is een klassieker en nog te verkrijgen, eventueel tweedehands.

Het fenomeen dat je noemt, schuurt aan tegen wat in de ‘oosterse traditie’ soms als gevolg wordt gezien van een Kundalini-ontregeling. Hier zou je ook eens op kunnen doorzoeken (op internet bijvoorbeeld).

Het interessante van je vraag is, dat er eigenlijk op z’n minst twee voorliggende vragen zijn:

  • wat is de aard van het (menselijk) bewustzijn? Hiervoor zou je eens kunnen kijken naar het boek The Science of Mind van Ernest Holmes. Er is een voortgaand onderzoek en discussie over het menselijk bewustzijn, en dat brengt onmiddellijk een andere belangrijke vraag naar voren:
  • wat is wel en niet wetenschap?

Fenomenen die je noemt worden door de traditionele westerse wetenschap vaak weggezet als niet-wetenschappelijk. En daardoor worden mensen die in een crisis vergaande spirituele ervaringen hebben in onze cultuur soms ten onrechte gepathologiseerd en gemedicaliseerd.

Interessant voor je is mogelijk ook de documentaire Crazywise en de uitgebreide website waarop je veel informatie over het onderwerp dat je aankaart, tegenkomt.

Tegelijk is het belangrijk om bij onderzoek naar andere (wetenschappelijke) inzichten en visies, het kaf van het koren te scheiden. Iedere ervaring moet natuurlijk serieus worden genomen, maar de interpretatie ervan kan erg complex zijn omdat ons leven en bewustzijn een mysterieuze kant heeft.

Hartelijke groet,

Timo

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Timo van Kempen op 9 augustus 2022

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
Spiritualiteit

Lees ook