Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ontgiftiging

Vraag

Ik gebruik al 12 jaar antipsychoticum tegen stemmen van geesten. Ik heb ook al jaren fysieke klachten mede als gevolg van de ziekte van Lyme. Sinds ik, ruim een maand geleden, een ontgiftingsvoetenbad gebruik gaat het fysiek duidelijk beter. Minder moe, beter herstel van inspanningen en helderder in mijn hoofd. Blijkbaar zaten er veel gifstoffen in mijn lichaam (dat tot klachten kan leiden) en die mij lichaam niet zonder de hulp van het voetenbad kon afvoeren.

Mijn natuurgeneeskundige en mijn huisarts geloven dat het antipsychoticum ontgifting in het lichaam afremt. Ben je daar bekend mee? Ervan uitgaande dat dit klopt dan zouden meer mensen die een antipsychoticum of antidepressivum slikken veel gifstoffen in hun lijf kunnen hebben en baat kunnen hebben bij ontgifting.

Zie jij dat ook zo?

Antwoord

Dank voor je vraag.

Ik denk dag de mate waarin ontgiftiging kan bijdragen aan iemand's welzijn zeer individueel bepaald is. Ook de mate waarin medicijnen aanleiding kunnen geven tot behoefte aan ontgiftiging is denk ik zeer individueel bepaald.

Dus denk niet dat we kunnen zeggen dat mensen die antipsychotica/antidepressiva per definitie baat zouden moeten hebben van ontgiftiging. Het is een kwestie van trial-and-error wat het bij wie doet. Jij hebt er gunstige effecten van ondervonden - maar of we dat van te voren hadden kunnen voorspellen weet ik niet.

Kortom - goed dat je het gevonden hebt en dat je er baat bij hebt! En hoop dat anderen die er baat bij zouden kunnen hebben het pad ook gaan vinden.

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 55
Beantwoord door: Jim van Os op 27 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook