Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Zijn de onttrekkingsverschijnselen te verhelpen met een hogere lithiumspiegel?

Vraag

Met goed resultaat gebruik ik al 25 jaar lithium bij een bipolaire stoornis zonder manie. Spiegel 0,8 bij 900 mg.

Onlangs adviseerde mijn arts mij om het lithium af te bouwen vanwege mijn leeftijd van 72 jaar. Preventief, er zijn geen medische klachten. Afbouw heeft in een kliniek plaatsgevonden tot 600 mg (spiegel 0,52).

Sindsdien heb ik vooral in de benen slappe spieren, ben intens moe (na 10 min lopen), slechte concentratie, uitgeput gevoel en slapeloosheid. Mijn leven lijkt een schim van voor de afbouw.

Werkt de spiegel van 0,52 wel voldoende en zijn deze problemen op te lossen met een hogere spiegel?

Antwoord

Onttrekkingsverschijnselen van lithium kunnen zijn: verhoogde angst en slaapproblemen – ook slappe benen wordt gemeld; en uiteraard terugkeer van stemmingsklachten.

Psychiaters en farmacologen die zich specialiseren op het gebied van afbouw komen tot de conclusie dat je idealiter 10% per tijdseenheid moet afbouwen. De tijdseenheid wordt bepaald door de duur van de inname. U heeft 25 jaar lithium gebruikt, wat betekent dat je extra langzaam af moet bouwen. Onttrekkingsverschijnselen kunnen soms lang aanhouden.

Op zich is een spiegel van 0,52 vaak (maar niet altijd) prima bij langdurend gebruik.

Ik zou nog even afwachten en met de voorschrijvend psychiater overleggen om wellicht langzamer af te bouwen. Lithium is ook in 100 mg capsules te maken; maar dat is duurder.

Succes.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Dirk Corstens op 8 augustus 2023

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Lithium
Medicatie

Lees ook