Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Heb ik ontwenningsverschijnselen van de lorazepam?

Vraag

Goedendag,

Ik slik al ruim drie maanden lorazepam 1 mg, 3 x 2 per dag. Nu wordt het op advies van de psychiater afgebouwd omdat het niet meer zou werken. Twee tabletten zijn al vervangen door quetiapine 12.5 mg. De rest volgt nog.

De psychiater zegt: het doet zijn werk niet meer. Waarom wordt er dan wel gesproken van ontwenningsverschijnselen? Want anders zou alle lorazepam toch in een keer vervangen kunnen worden door quetiapine?

Volgens mij ervaar ik wel ontwenningsverschijnselen, kan dat?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Dag J.,

Bij langere tijd gebruik van benzodiazepinen kunnen er twee soorten problemen optreden.

Ten eerste gewenning, dat wil zeggen dat er een steeds hogere dosis nodig is om het gewenste effect te bereiken, en dat het op den duur helemaal niet meer werkt omdat de receptoren van ons zenuwstelsel niet meer gevoelig zijn voor het middel.

Ten tweede, als je het gaat stoppen of afbouwen: onttrekkingsverschijnselen. Er is immers een nieuw evenwicht in onze hersenen ontstaan (ook als het gewenste effect niet meer optreedt), dat uit balans raakt als de benzodiazepine wordt afgebouwd. Dat kan ook bij een geleidelijke afbouw gebeuren, en kan enige tijd duren nadat je helemaal gestopt bent.

Dat je een benzodiazepine als lorazepam niet in een keer kan vervangen door een middel als quetiapine, komt doordat die middelen op andere receptoren in ons zenuwstelsel werken. Dus zelfs als ze allebei een angstdempende of slaapbevorderende werking hebben, gaat dat via een andere route.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 8 november 2023

Gerelateerd

Meer over

benzodiazepinen
Medicatie

Lees ook