Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Kunnen ontwenningsverschijnselen per dag verschillen?

Vraag

Hallo,

Ik ben quetiapine aan het afbouwen, onder begeleiding van de huisarts en mijn psychiater. Ik neem het voor het slapen. Ook gebruik ik oxazepam. Door het afbouwen heb ik veel klachten. Het is echt heel moeilijk. Dit is nu de derde afbouwpoging. Het is heel zwaar. Sinds de eerste afbouw heb ik last van mijn keel. Net of ik verkouden ga worden. Dan voel ik mij ook niet lekker en heb het steeds koud. Ik heb geen koorts. Ik heb ook een gevoelige hoofdhuid en pijn op mijn hoofd.

Is het normaal bij ontwenning dat je je de ene dag redelijk tot goed voelt en de andere dag vreselijk?

Ik ben sowieso heel gevoelig en reageer vaak heftig op medicijnen.

Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord

Dag A.,

Dank voor je vraag. De klachten die jij beschrijft en ook het wisselende karakter ervan (de ene dag meer klachten dan de andere dag) kunnen heel goed passen bij ontwenningsverschijnselen. Op de afbouwpoli zien we vaak griepachtige klachten bij afbouwen, maar ook heel veel andere lichamelijke verschijnselen. Ik kijk nergens meer van op.

Als je zoveel klachten hebt, kun je het beste iets langzamer doen met afbouwen. Kennelijk moeten jouw hersenen wennen (stabiliseren) aan de nieuwe hoeveelheid. Soms helpen kleinere stapjes (minder milligrammen eraf per keer).

En inderdaad, sommige mensen zijn meer gevoelig voor ontwenning dan anderen. Sowieso is al bekend dat vrouwen gevoeliger zijn dan mannen, wat waarschijnlijk deels met hormonen te maken heeft en deels met het feit dat vrouwen hoeveelheden krijgen voorgeschreven die bij mannen onderzocht zijn (teveel dus).

Ik wens je veel sterkte en doorzettingsvermogen!

Vriendelijke groet,

Remke

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Remke van Staveren op 12 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
ontwenningsverschijnselen

Lees ook