Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ook cognitieve schade bij relatief milde psychose?

Vraag

Ik heb relatief geen hele zware psychose gehad. Ik zeg relatief omdat aan de beleving niets lichts was. Maar ik merk gewoon dat bepaalde dingen heel moeizaam gaan. Zelfs ik nu bijna helemaal van de medicatie af ben.

Dingen ordenen, structureren, onthouden en overzicht houden lukken mij heel slecht. Ik werk 12 uur per week en dat is voor mij voldoende. Maar waar ik tegen aanloop is bv, als ik een opdracht moet doen en die bestaat uit 3 onderdelen. Dan kunnen ze niet alles in een keer uitleggen. Nee, ik moet stap 1 uitgelegd krijgen, doen terugkomen, controle. Stap 2 uitleggen, doen en controle en stap 3 hetzelfde. En ik moet het heeeeeeel vaak hebben gedaan wil het routine worden. Echt heel vaak.

Terwijl ik vroeger voor mijn psychose een kei was in dingen ordenen en plannen en overzien etc. Ik heb namelijk een keer gehoord of gelezen dat een psychose ook cognitieve schade kan toebrengen.

Kan het dus zo zijn dat ook bij een relatief milde psychose er cognitieve schade is?

Antwoord

Beste GeenIdee,

Cognitieve Schade is een groot woord.

Waar het op neerkomt is dat veel mensen door een combinatie van weinig oefening (door uitval op werk en studie), medicatie, subtiele verandering in stemming en het proces van de psychose zelf, merken dat de concentratie en het leervermogen minder goed cq langzamer zijn dan voorheen.

Over de jaren kan dat langzaam weer herstellen, het brein blijft plastisch en hoe meer oefening en hoe langer de psychose, de medicatie en de gevolgen van dit alles achter de rug, des te meer herstel van concentratie en leervermogen.

Dus je doet het hartstikke goed, gewoon doorzetten en het tijd geven om langzaam te verbeteren!

Misschien wordt het niet meer als vanouds, maar je bent nog altijd een bijzonder en uniek mens, dat een lange weg heeft afgelegd en dingen heeft gedaan die weinig mensen na kunnen doen, volgens mij!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 november 2017

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook