Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Opname bij psychische klachten

Vraag

Mijn vriendin lijdt aan een depressie en worstelt met suïcidale gedachten. Ze wil niets liever dan een tijd opgenomen worden – dit adviseert haar psycholoog ook – maar zij moet voor haar twee kinderen van 10 en 14 zorgen. Om die reden communiceert zij niet met haar hulpverleners dat ze suïcidale gedachten heeft, omdat ze vreest dat ze dan gedwongen opgenomen wordt en dan haar kinderen kwijt raakt. Haar ex en vader van de kinderen woont aan het andere kant van het land en is niet bereid mee te werken. Ze heeft verder geen contact meer met familie.

Zijn hier hulp instanties voor of moet je de opvang toch zelf regelen.

Antwoord

Of iemand baat heeft bij een psychiatrische opname hangt af van de aard van de klachten en omstandigheden van die persoon. Vaak is een opname niet het juiste middel en kan het een onrustige toestand opleveren en het dagelijks leven verstoren. Zeker als er ook voor een gezin gezorgd moet worden is het vaak beter om vanuit de thuissituatie te behandelen.

Iedereen die depressief is worstelt van tijd tot tijd met suïcidale gedachten. Daar moet over gepraat worden, en betekent helemaal niet dat je meteen (gedwongen) opgenomen wordt of de zorg voor je kinderen kwijtraakt. Kortom, je vriendin moet vooral over haar suïcidale gedachten praten met haar behandelaars, dat lucht vak erg op.

Ze kan ook eens met de hulplijn 113 bellen, die zijn speciaal hiervoor.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 41
Beantwoord door: Ralph Kupka op 18 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook