Main content

Vraag

Ik heb een bipolaire stemmingsstoornis Rapid Cycling en ik slik Depakine.

Als ik mijn medicijnen vergeet voel ik een soort stroom in mijn hoofd. Het trekt van de bovenkant van mijn hoofd tot halverwege mijn gezicht, een soort kippenvel.

Ik ben een tijdje helemaal met de medicatie gestopt en voelde toen (voor mijn psychose) ook stroom in mijn hoofd. Alsof ik ineens alles vanuit een andere dimensie zag.

Ik kan hier niks over vinden, en niemand kan mij hier iets over vertellen.

Voel ik overactiviteit van mijn brein?

Ook twijfel ik weleens aan mijn diagnose.

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste P.,

Dank voor je vraag. Je brein zelf kan niet voelen. Dat klinkt raar, maar het brein - in feite een klomp hersencellen - heeft geen gevoels- of pijnreceptoren zoals bijvoorbeeld de huid, de spieren en de gewrichten.

De sensaties die je hebt in je hoofd komen uit de huid, het bindweefsel, de spieren en de vliezen - maar niet het brein zelf. Het gevoel in een andere dimensie te zijn kan weer te maken hebben met derealisatie of depersonalisatie, in verband met angst of trauma's die je vroeger hebt meegemaakt. Ik gok een beetje hier.

Bipolaire stemmingsgevoeligheid kun je beschouwen als een verkeerde afstelling in de energiehuishouding. Je krijgt te maken met staten van hyperenergie en hypo-energie - en dat voel je op allerlei manieren in je lichaam ook....

Hope this helps!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 31 augustus 2021
  • Deel deze pagina: