Main content

Vraag

Ik heb drie maanden sertraline geslikt en kreeg alleen maar meer angstaanvallen. De laatste maand slikte ik hiervoor ongeveer 4-5 tabletjes oxazepam per dag. Ik hield last van angstaanvallen dus besloot mijn huisarts in overleg met de psycholoog over te stappen op citalopram. Dit middel heb ik eerder geslikt.

Ik ben gestopt met sertraline en slik nu een week citalopram. Ik heb nog steeds last van onrust (slecht slapen) en angst. Momenteel slik ik ook nog 4 tabletjes oxazepam.

Moet ik het gewoon de tijd geven en stoppen met de oxazepam?

Antwoord

Beste S.,

Bij de behandeling met een antidepressivum 'gaat de kost voor de baat uit', dus eerst bijwerkingen en pas na weken het begin van een effect. Daarom wordt aangeraden om tenminste 4 tot 8 weken met zo'n middel door te gaan voordat je kunt beoordelen of het werkt.

Bij het overstappen van het ene (sertraline) naar het andere (citalopram) middel kunnen daar tijdelijk ook nog onttrekkingsverschijnselen doorheen spelen.

Middelen zoals oxazepam kunnen helpen om de eerste onrust te bestrijden, maar 40-50 mg/dag is best veel. Probeer dat te beperken, dus bijvoorbeeld alleen voor het slapen nemen. Kortom, het duurt even voordat je weet of de citalopram je (weer) gaat helpen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 24 januari 2022
  • Deel deze pagina: