flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
Wanneer ga ik effect merken van de citalopram? * eSpreekuur

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ik ben overgestapt van sertraline op citalopram, wanneer ga ik effect merken?

Vraag

Ik heb drie maanden sertraline geslikt en kreeg alleen maar meer angstaanvallen. De laatste maand slikte ik hiervoor ongeveer 4-5 tabletjes oxazepam per dag. Ik hield last van angstaanvallen dus besloot mijn huisarts in overleg met de psycholoog over te stappen op citalopram. Dit middel heb ik eerder geslikt.

Ik ben gestopt met sertraline en slik nu een week citalopram. Ik heb nog steeds last van onrust (slecht slapen) en angst. Momenteel slik ik ook nog 4 tabletjes oxazepam.

Moet ik het gewoon de tijd geven en stoppen met de oxazepam?

Antwoord

Beste S.,

Bij de behandeling met een antidepressivum ‘gaat de kost voor de baat uit’, dus eerst bijwerkingen en pas na weken het begin van een effect. Daarom wordt aangeraden om tenminste 4 tot 8 weken met zo’n middel door te gaan voordat je kunt beoordelen of het werkt.

Bij het overstappen van het ene (sertraline) naar het andere (citalopram) middel kunnen daar tijdelijk ook nog onttrekkingsverschijnselen doorheen spelen.

Middelen zoals oxazepam kunnen helpen om de eerste onrust te bestrijden, maar 40-50 mg/dag is best veel. Probeer dat te beperken, dus bijvoorbeeld alleen voor het slapen nemen. Kortom, het duurt even voordat je weet of de citalopram je (weer) gaat helpen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65

Beantwoord door: Ralph Kupka op 24 januari 2022

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook