Main content

Vraag

Hallo,

Kunt u mij adviseren hoe ik het beste flurazepam afbouw en daarna kan overstappen op temazepam?

De flurazepam slik ik nu ongeveer 6 jaar.

Vriendelijk bedankt!

Antwoord

Beste M.,

Switchen van het ene naar het andere medicijn moet voorzichtig gebeuren. Vooral ook omdat je al 6 jaar lang flurazepam hebt gebruikt, want als dat niet op een goede manier gebeurt dan kun je daardoor nieuwe klachten krijgen en dat wil je nu juist voorkomen.

Om dit mogelijk te maken worden nu zogenaamde switchstrips ontwikkeld, daarmee stap je in een maand over van het ene op het andere medicijn. In de maand wordt de dosering van het ene medicijn verlaagd en tegelijk die van het andere verhoogd. Dat gebeurt op zo'n manier dat het effect van de medicatie in die 28 dagen zo weinig mogelijk verandert, om er zo voor te zorgen dat die switch voor jou zo veel mogelijk zonder problemen zal verlopen.

Wat daarbij helpt is het iedere dag invullen van het zelfmonitoringformulier dat bij de switchstrip zit. Dat is niet moeilijk en kost je niet veel tijd. Als je dat doet dan kunnen jij en je behandelaar tijdens de switch goed zien of dat voor jou goed verloopt en op tijd ingrijpen als je merkt dat dat niet zo is.

Switchstrips voor het overstappen van flurazepam op temazepam worden volgens mij nog niet vermeld, maar kunnen volgens mij al wel gemaakt worden. Je behandelaar kan hiervoor contact opnemen met de apotheker drs. Paul Harder (pharder@regenboogapotheek.nl, 06-25072020).

Laat je behandelaar dit antwoord lezen, dan hoop ik voor jou dat jullie er samen voor kunnen zorgen dat het overstappen van flurazepam op temazepam zo goed mogelijk en hopelijk zonder problemen zal verlopen.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 25 juni 2021
  • Deel deze pagina: