Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Hoe kan ik de overtuigingen van mijn stemmen bijstellen?

Vraag

Hallo Dirk,

Ik hoor al jaren dagelijks veel stemmen. Maar de afgelopen periode heb ik steeds vaker de overtuiging dat mensen dit mentaal tegen mij zeggen, dat veel mensen me willen laten lijden, en dat iedereen het kan horen als ik in mezelf praat. Ik heb de waan dat dit sinds 5G-internet zo is.

Heb je advies deze overtuigingen bij te stellen of moet ik me juist gaan aanpassen?

De situatie zorgt namelijk voor meer isolement, slechter zelfbeeld en achterdocht.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Het is heel begrijpelijk dat je een verklaring zoekt voor de stemmen. Veel mensen voelen zich onveilig in de wereld (met goede reden) en als je (negatieve) stemmen hoort van anderen is het heel goed denkbaar dat je de verklaring buiten jezelf zoekt (5G, satellieten, goden, duivels, engelen, computers, telefoons, de buren, aliens, complotten, ….noem maar op). Dat doen veel stemmenhoorders.

Voor mij staat dat voor een fundamenteel gevoel van onveiligheid. De stemmen hebben op jou betrekking.

Ervaring en onderzoek leert dat de meeste stemmen ontstaan in een periode dat iemand overspoeld raakt door ondraaglijke emoties. De stemmen zeggen daar ook voortdurend iets over, over waar je gevoelig voor bent, over wat je niet kunt hanteren, over de mensen die die ondraaglijke emoties teweegbrachten.

Vruchtbaarder vind ik om bij jezelf te rade te gaan. Wat is er gebeurd? Waar staan mijn stemmen voor? Waar ben ik precies bang voor? Hoe kan ik mij sterker maken? Hoe kan ik verbinding met anderen (stemmenhoorders) maken? Waar kan ik steun vinden?

Er zijn in Nederland diverse steunpunten stemmen horen (Utrecht, Nijmegen, Den Haag, Leiden) en stemmenpoli’s (Alkmaar, Groningen, Utrecht). Zie stichting Weerklank.

Zie ook:

www.levenmetstemmen.nl
www.omgaanmetstemmenhoren.nl
www.intervoiceonline.org
www.dirkcorstens.com

Ga op onderzoek uit! In Nijmegen is er 14 september een bijeenkomst in het kader van Wereld Stemmen Horen Dag.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Dirk Corstens op 28 augustus 2023

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen
wanen

Lees ook