Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is het wijs om oxazepam te gebruiken als ondersteuning bij afbouw?

Vraag

Beste Jim,

Is het in zijn algemeenheid verstandig om bij het afbouwen van de laatste 10 mg jezelf te ondersteunen met oxazepam? En dan bedoel ik als het echt even zwaar wordt. Niet als dagelijks gebruik want dan word je er weer afhankelijk van.

Ik doe dit ook tijdens mijn therapieproces zodat ook daar ondersteuning is, maar de psychiater weet hier ook niet zo goed raad mee.

Wat is jouw advies?

Met vriendelijke groet,

M.

Antwoord

Beste M.,

Nee, het routinematig gebruik van oxazepam tijdens de afbouw is niet de bedoeling. Het is de bedoeling dat de afbouw langzaam genoeg gaat en dat je voldoende stabiliseert tussendoor, zodanig dat de onttrekking niet te erg wordt en er geen oxazepam nodig is.

Alleen als je het gebruik weet te beperken tot niet meer dan tweemaal 5 mg in de 10 dagen zou het wellicht TIJDELIJK kunnen.

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 11 januari 2023

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie

Lees ook