Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Heeft u advies hoe ik OxyContin met taperingstrips het beste kan afbouwen?

Vraag

Goedendag,

Ik was begonnen met de afbouw van OxyContin maar reageerde zeer heftig toen ik van 20 mg naar 15 mg ging. Mijn lichaam bleef onrustig dus ben ik teruggegaan naar de oude dosis.

Graag wil ik met behulp van taperingstrips weer gaan afbouwen als mijn lichaam rustig en stabiel is.

Ik begreep dat je, per afbouwperiode, in 28 dagen per zakje de dagdosis moet innemen.

Wat te doen als ergens tijdens die periode blijkt dat het nodig is om toch even een korte pauze in te lassen als een bepaalde dosis toch te snel is gegaan?

Is het de bedoeling om tegelijk met de taperingstrips ook een soort van stabilisatiestrip bij de hand te houden met bijvoorbeeld 0.25 mg? Of zijn er andere mogelijkheden?

Graag uw advies,

Bij voorbaat dank.

Antwoord

Beste S.,

Bij het afbouwen van medicijnen zoals oxycodon (OxyContin) weet je niet van tevoren of dat zal gaan zoals je gepland en gehoopt had. Het kan zijn dat je tijdens het afbouwen klachten krijgt omdat je te snel afbouwt. Als dat gebeurt dan moet je niet doorgaan met afbouwen want dan zullen je klachten vrijwel zeker erger worden.

Wat je wel moet doen is met je behandelaar overleggen óf en hoe de snelheid waarmee je afbouwt kan worden verlaagd. Of dat je een tijdje op dezelfde dosis zal blijven (stabiliseren) om af te wachten tot je klachten voldoende zijn verminderd om daarna weer verder te kunnen gaan met afbouwen. Maar dan natuurlijk wel in een langzamer tempo, omdat je nu weet dat de snelheid waarmee je eerder afbouwde voor jou te hoog was.

Belangrijk is dat je zelf tijdens het afbouwen goed oplet hoe dat voor jou gaat. Bij taperingstrips en stabilisatiestrips zit een zelfmonitoringformulier dat je daarbij helpt. Je moet dat één keer per dag invullen. Dat is niet moeilijk en kost je niet veel tijd. Als je dat doet dan help je jezelf en je behandelaar om te zien of het afbouwen goed blijft gaan of niet. Zodat tijdig kan worden ingegrepen als het afbouwen voor jou te snel gaat.

Door zo te werken, samen met je behandelaar, maak je als het ware samen een reis waarbij je behandelaar je zo goed mogelijk helpt om veilig aan het eind te komen.

Voor een nieuwe afbouwpoging heb je alvast één belangrijk ding geleerd. Je weet nu dat die stap van 20 naar 15 mg voor jou (veel) te groot was. Bij een nieuwe poging zou je die stap m.b.v. een taperingstrip bijvoorbeeld in 28 dagen kunnen proberen te maken. Als dat volgens plan gaat dan kun je na die 28 dagen de volgende stap gaan maken. Als je merkt dat je klachten krijgt dan heb je de mogelijkheid om langzamer te gaan of te stabiliseren.

Ik hoop dat deze uitleg duidelijk is en dat je vertrouwen zult krijgen om aan een nieuwe afbouwpoging van je oxycodon te beginnen.

Laat dit antwoord aan je behandelaar lezen, dan hoop ik dat jullie er samen uitkomen om jou zonder problemen helemaal met je oxycodon te laten stoppen.

Vriendelijke groet,

Peter

 

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 24 september 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
taperingstrips

Lees ook