Main content

Vraag

Goedendag,

Ik ben ooit gediagnosticeerd met dysthymie. Hiervoor heb ik jaren Seroxat geslikt.

Ongeveer 9 maanden geleden ben ik hiermee gestopt omdat ik het idee had dat het niet meer hielp. Ik ben toen overgestapt op Sint-Janskruid.

De laatste maanden heb ik weer last van negatieve gedachten en depressieve gevoelens in de ochtend.

In overleg met de huisarts ben ik citalopram gaan slikken. De klachten verergerden dusdanig dat ik na 7 dagen weer gestopt ben.

Zal ik weer Sint-Janskruid nemen en de mindere dagen voor lief nemen, of weer paroxetine slikken?

Dank voor uw advies.

Antwoord

Beste T.,

Zoals je weet kunnen we via PsychoseNet geen persoonlijke behandeladviezen geven. Kennelijk ben je gevoelig voor depressieve stemmingen. Het is natuurlijk van belang om te bezien of daar aanleidingen voor zijn die aangepakt moeten worden.

Antidepressiva kunnen helpen om de ergste depressieve klachten te verminderen. Bij het instellen op een antidepressivum zoals paroxetine (merknaam Seroxat) of citalopram, kunnen de gevoelens van angst en somberheid in de eerste twee weken weleens toenemen. Dat is meestal voorbijgaand, en pas na een week of vier kun je beoordelen of er een verbetering optreedt, die dan waarschijnlijk samenhangt met het gebruik van dat antidepressivum. Als dat zo is, ga je door tot de klachten sterk verbeterd zijn, en nog enkele maanden daarna.

Als er na vier weken geen enkele verbetering is opgetreden, gaat dat ook niet gebeuren en moet je wat anders doen. Daar zijn protocollen voor, want er zijn veel verschillende soorten antidepressiva. Sint-Janskruid is overigens ook effectief tegen depressieve stemmingen.

Daarnaast zijn er ook niet-medicamenteuze behandelingen voor depressie, zoals cognitieve gedragstherapie, en ook het goed in stand houden van je dagelijkse activiteiten. Vooral in de ochtend op je gewone tijd opstaan, en na een licht ontbijt een ochtendwandeling maken zodat je (ook bij bewolkt weer) daglicht vangt en in beweging bent. Vooral ook doen als je er geen zin in hebt, als een soort revalidatie.

Bij een hardnekkige terugkerende depressie kan een consult bij een psychiater zinvol zijn.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over depressie:

Lees verder over antidepressiva:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Ralph Kupka op 30 mei 2022
  • Deel deze pagina: